Brownie er en klassiker, og alligevel er to brownies aldrig ens. Den amerikanske chokoladekage kan nemlig varieres på utallige måder. Lær hvordan du skruer på kagens knapper, så den bliver lige efter din smag.

Du laver brownie efter én opskrift. Din nabo efter en anden. Brownie hører til den slags kager, som de fleste af os har en yndlingsopskrift på. For ofte er vi ikke helt enige om, hvordan et stykke brownie skal smage og føles i munden.

”Det gode ved brownien er, at den er nem at justere efter din egen smag. Vil du have den mere svampet, giver du den kortere tid i ovnen. Vil du have den mere bitter, skruer du op for kakaoindholdet i chokoladen,” siger BTs dessertkok Jakob Bär Mogensen.



LOG IND PÅ BT PLUS og få hele opskriften på dessertkokkenes yndlingsbrownie: Blød, cremet og helt igennem uimodståelig.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og opskrifter.


Brownie er en klassiker, og alligevel er to brownies aldrig ens. Den amerikanske chokoladekage kan nemlig varieres på utallige måder. Lær hvordan du skruer på kagens knapper, så den bliver lige efter din smag.

Du laver brownie efter én opskrift. Din nabo efter en anden. Brownie hører til den slags kager, som de fleste af os har en yndlingsopskrift på. For ofte er vi ikke helt enige om, hvordan et stykke brownie skal smage og føles i munden.

”Det gode ved brownien er, at den er nem at justere efter din egen smag. Vil du have den mere svampet, giver du den kortere tid i ovnen. Vil du have den mere bitter, skruer du op for kakaoindholdet i chokoladen,” siger BTs dessertkok Jakob Bär Mogensen.

I KØKKENET: Jakob Bär Mogensen

Brownien er oprindelig en amerikansk opfindelse, der er mere end 100 år gammel. Som regel serveret i små, kvadratiske stykker og karakteriseret ved sit sprøde ydre, og sin saftige kerne.

Netop konsistensen inden i kagen er en af de helt store forskelle på ’din’ og ’min’  yndlingsbrownie. Nogle kan nærmest lide kagen rå inden i, andre foretrækker en mere fast brownie. Men der er mange andre knapper at trykke på, fortæller Jakob Bär Mogensen:

”Hvis du er tosset med hasselnødder, så putter du dem i dejen. Hvis du vil have en mere intens chokoladeoplevelse, så putter du hakkede chokoladestykker i. Og hvis du er vild med glasur, så smører du det ovenpå. Der er ingen grænser, hvad variationen angår.”

En meget radikal måde at variere brownien på, er at lave den til en blond brownie. Det vil sige skifte den mørke chokolade ud med hvid.

”Så får du en lys brownie og en sødere brownie helt uden den bitre smag fra kakaoen. Det er der mange, der også godt kan lide,” siger Jakob Bär Mogensen og tilføjer, at også den hvide brownie kan varieres:

”Prøv for eksempel at bryde den søde smag med lakrids. Det giver den hvide chokolade lidt kant.”

Uanset hvad du gør med din brownie, er der én ting, der ikke er til forhandling, understreger BTs dessertkok.

”Chokoladen skal være af en god kvalitet, det vil sige med et højt kakaoindhold. Chokoladen er så central i brownien, at man sagtens kan smage forskel. Er chokoladen i orden, går man aldrig galt i byen med en brownie,” garanterer Jakob Bär Mogensen.

Og dog. For der én ting mere, der er altafgørende for en vellykket brownie, tilføjer han:

”Du må aldrig bage den for længe. En brownie må aldrig blive tør.”

TIPS Det kan du servere til brownie

  • Natural. Brownie kan serveres bare som et stykke kage uden andet tilbehør.
  • Is. Men den kan også nemt opgraderes til en dessert. Det klassiske brownietilbehør er en kugle god vaniljeis.
  • Bær. Savner du et frisk pust til den lidt bastante og bitre chokoladesmag, så prøv at servere brownie med friske bær, eventuelt sammen med is.
  • Sauce. En række saucer kan være gode sammen med brownie. Prøv for eksempel en chokoladesauce, frugtsirup eller bare flødeskum.
  • Drys. Du kan også drysse chokoladekugler, tørrede kakaonibs eller kakaopulver over kagen. Brug en si til kakaopulver, så det fordeler sig pænt.

Brownie med saltkaramel og crumble (1 stor kage eller ca. 14 små)



Brownie:

  • 125 g mørk chokolade 72%
  • 65 g mørk chokolade 65%
  • 170 g saltet smør
  • 4 æg
  • 45 g mørk kakaopulver
  • 60 g mel
  • 300 g sukker
  • 2 g bagepulver

Saltkaramel:

  • 1 dåse kondenseret mælk (købes i mange supermarkeder)
  • Salt

Crumble:

  • Kakaobønnenibs (små stykker tørret rå kakaobønne)
  • Chokoladekugler

Sådan gør du:

Brownie: Smelt chokoladen over vandbad ved lav varme. Smelt smørret ved lavest mulige varme, så det ikke bruser eller bobler. Tilsæt smørret i en tynd stråle ned i chokoladen, mens du rører rundt med et piskeris, og til chokoladen og det smeltede smør skaber en homogen masse med blank overfladen. Pisk æg og sukker sammen. Tilsæt chokolade-smør-blanding langsomt heri. Sigt kakaopulver, mel og bagepulver sammen, så du undgår klumper. Tilsæt lidt efter lidt i skålen med chokoladeblandingen. Bag brownien i en bradepande, der måler 30 cm gange 30 cm eller i 13-14 små forme. Bag den ved 190 grader i ca. 14 min. Jo mindre du bager den, jo mere fugtig bliver den. Test den ved at stikke en stegenål i kagen.

Saltkaramel: Dæk dåsen med vand i en gryde og kog den i 4 timer. Fyld mere vand i gryden under kogning (det bedste er at lægge låg på). Når du åbner dåsen efter de fire timer, er den kondenserede mælk blevet til en lækker flydende karamelcreme. Smag den til med salt.

Crumble: Som drys på brownien kan du bruge alt, hvad du har og synes er godt, f.eks. kakaobønnenibs eller chokoladekugler.