Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS:

Indtil for få år siden vurderede man kostfibre til at være betydningsløse for vores sundhed. Heldigvis har man nu fundet ud af meget mere omkring disse stoffer og dermed også hvilke sundhedsmæssige gevinster, der er ved at spise masser af kostfibre. I min kostvejledning er fibre en af de ting, jeg ofte ser, at mine klienter mangler i deres kost. Især hvis de spiser palæo-kost, der er bygget over meget kød og ingen kornprodukter.

Lene Hansson - Slank nu, smid de ekstra kilo og hold vægten!. Kom til foredrag med Lene Hansson 1. maj på BT. Læs mere HER

Kostfibre er nogle stoffer, som passerer igennem tarmene uden at blive fordøjet. De er simpelthen ufordøjelige for kroppen. Kostfibre findes hovedsageligt i levnedsmidler fra planteriget – altså i frugt og grønt. Så ved at spise masser og frugt og grønt sikrer man sig et stort indtag af kostfibre. Kostfibre findes derudover i grove kornprodukter, f.eks. er der et stort indhold i havre- og hvedeklid. Kostfibrene har vist sig at have positiv indflydelse på udvikling af forstoppelse, diabetes, overvægt og hjertekarsygdomme.

Kostfibre har samtidigt den fantastiske evne, at de hjælper med at binde og transportere uønskede stoffer (giftstoffer) ud af kroppen igen. Det tyder bl.a. på, at man netop på den måde mindsker risikoen for at få kræft i tarmene, da disse skadelige stoffer altså bliver bundet af fibrene og transporteret ud igen. Så hvis man spiser meget usund mad med masser af tilsætningsstoffer, så er det faktisk endnu vigtigere, at man også får spist de 500–600 gram anbefalet frugt og grønt hver dag. For så har kroppen jo en større chance for at skille sig af med de dårlige stoffer igen.

Der anbefales på nuværende tidspunkt, at man spiser 25–35 gram fiber dagligt. Spiser man de 500–600 gram anbefalede frugt og grønt hver dag samt lidt groft brød eller lignende, så kommer man op på den anbefalede mængde. Dette gælder for rå frugt og grønt.

Nogle mennesker kan godt have svært ved at spise så meget, når det ikke er tilberedt på nogen måde. Der kan et godt råd være, at lave forskellige smoothies i stedet for bare at spise f.eks. guleroden eller æblet som det er. Der er ingen grænser for, hvordan du kan lave din smoothie og det er bare med at afprøve, hvilke sammensætninger, man godt kan lide. En god klassiker er frosne jordbær blendet med banan og friskpresset appelsinsaft.

Danskerne spiser i gennemsnit 21 gram kostfiber pr. dag og det er ikke nok, i forhold til anbefalingen, der ligger på 25–32 gram pr. dag.

TIP: En nem måde at få nok fibre på er via fuldkorn. Fuldkorn indeholder vitaminer, mineraler og andre gode stoffer, som påvirker kroppen på en sund måde. Kun 6 % af den danske befolkning spiser de anbefalede 75 gram fuldkorn om dagen. I gennemsnit spiser danskerne 30 gram fuldkorn om dagen. Det er altså knap halvdelen af den anbefalede mængde. Børn og ældre er de befolkningsgrupper, der i gennemsnit spiser mest fuldkorn – mens særligt de 14-24 årige spiser meget lidt.

Kilder til kostfibre i danskernes kost er: - Brød og andre kornprodukter 54 % - Grønsager 25 % - Frugt 18 % Kilde: Danskernes kostvaner 2003-2008. DTU Fødevareinstituttet, 2010

Ugens opskrift uge 18

Kartoffelboller med rosmarin
- ca. 20 stk.

250 g bagekartofler

2½ dl vand

25 g gær

½ dl olivenolie

2 tsk rosmarin eller 2 kviste

2 tsk rørsukker

½ tsk kryddersalt

250 g grahamsmel

200 g hvedemel

1 æggeblomme til pensling (kan udelades)


Fremgangsmåde: Skræl kartoflerne og kog dem møre i vandet. Hæld vandet fra i en skål og køl det af til stuetemperatur. Mos kartoflerne med en gaffel og lad mosen køle af. Rør gæren ud i 2 spsk lunkent vand og tilsæt det lune kartoffelvand og olien sammen med fintklippede rosmarinnåle, rørsukker og urtesalt.

Tilsæt kartoffelmosen sammen med det meste af melet og ælt dejen sammen, til den slipper skålens sider. Dæk dejen til og lad den hæve et lunt sted i ca. 1 time og form den så til 20 boller. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl dem evt. med æggeblomme.

Bag bollerne i en 200 grader varm ovn i 15-20 minutter. Kartoflernes vandindhold varierer efter årstiden, og derfor skal du ikke komme alt melet i på en gang, men kun så meget som det er nødvendigt for at få en passende fast dej.

Lene Hansson - Slank nu, smid de ekstra kilo og hold vægten!. Kom til foredrag med Lene Hansson 1. maj på BT. Læs mere HER

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her