UEFA får et forklaringsproblem, hvis forbundet ikke kigger nærmere på den opsigtsvækkende påstand om matchfixing i Danmarks EM-kvalifikationsgruppe, mener en ekspert.

Det er præsidenten for det armenske fodboldforbund, der torsdag påstår, at nogle af spillerne på Armeniens landshold med vilje tabte kampen til Albanien i oktober.

Opgøret havde stor betydning for de danske EM-chancer, da Danmark skulle bruge et albansk pointtab for at holde liv i EM-håbet.

I stedet vandt Albanien 3-0 og kvalificerede sig direkte til EM på bekostning af Danmark, der måtte ud i playoff-kampe mod Sverige. Her tabte danskerne som bekendt.



BT har tidligere skrevet om rygterne om matchfixing i kampen, da det albanske medie opozita.com skrev, at der skulle være tale om tre forsvarsspillere og en målmand, som angiveligt skulle være bestukket til at tabe med vilje for i alt to millioner euro (15 millioner kroner).

Den historie har nu fået ny næring med denne udtalelse fra præsidenten for det armenske fodboldforbund.

»Vores landsholdsspillere ville simpelthen ikke spille. Der fandt et forræderi sted i kampen mod Albanien. Selv hvis den bedste træner stod i spidsen for holdet i kampen mod Albanien, villle resultatet have været det samme,« lød anklagen fra præsidenten, Ruben Hayrapetyan.

Jens Sejer Andersen er stifter og international direktør i Play the Game, som er en international organisation, der bekæmper korruption i sportens verden.

Han opfodrer UEFA til at tage sagen op.



»Hvis UEFA vælger at vende det døve øre til, når en præsident for et nationalt fodboldforbund beskylder sine spillere for at fixe kampe, så får UEFA før eller siden et kæmpe troværdighedsproblem. Hvad sker der så næste gang, Armenien skal spille?,« siger han til BT.

Han pointerer, at det endnu er for tidligt at spekulere i, om det kan få Danmark til EM. Det kræver nemlig direkte albansk involvering, og det tyder intet på foreløbigt.

»Indtil nu synes jeg, at sagen er alt for åben til at bære en spekulation omkring, at kampens resultat ændres. Det sker nok kun, hvis man kan bevise, at albanske ledere eller spillere har været involveret i matchfixingen,« lyder det.

Præsidenten for det armenske fodboldforbund, Ruben Hayrapetyan, er i øjeblikket i strid modvind i hjemlandet, hvor fodboldfans mener, han er direkte skyld i landsholdets nedtur. Derfor skal man have med i ligningen, at anklagerne kan være et forsøge på spin.

»Der er mange måder, man kan håndtere det på, men det ville være naturligt, at UEFA satte en undersøgelse i gang ved i første omgang at spørge præsidenten, hvad han egentlig bygger sine påstande på, for der er også den mulighed, at det er en præsident, der forsøger at tørre dårlige resultater af på sine spillere og selv undgå sit eget ansvar,« siger Sejer Andersen.

Indtil videre har UEFA ikke åbnet en sag, oplyser de til BT.

»Generelt oplyser vi ikke detaljer om undersøgelser, medmindre der er blevet åbnet en sag, eller der officielt er blevet taget en beslutning.«