Danskere kan få hjælp af FN til at komme ud af den konfliktfyldte Gaza-stribe. Indtil videre har otte statsborgere ansøgt.

168 mennesker har mistet livet i Gaza, efter israelske bomber begyndte at regne ned over området 7. juli. Og tal fra FN viser, at omkring 80 procent af de dræbte er civile.

Det har fået FN til at tilbyde sin hjælp med at få udenlandske statsborgere ud af området. Det fortæller fungerende chef i Udenrigsministeriets Borgerservice, Cathrine Uttenthal, der hjælper med at organisere henvendelserne fra danskere til FN.

»Aktuelt har vi modtaget ti henvendelser, hvoraf otte har ønsket at komme i betragtning til tilbuddet,« siger hun.

FNs rolle er at hjælpe udenlandske statsborgere med at koordinere rejsen ud af Gaza. Det er nemlig ikke muligt bare at rejse over grænserne, der lige nu er lukkede. Men en placering på FNs liste er ikke lig med hurtig hjælp til de danskere, der befinder sig i området. Der er nemlig mange om buddet.

»Sikkerhedssituationen er jo skrøbelig. Det betyder, at bare fordi man henvender sig og bliver skrevet op på FNs liste, er der ikke nogen garanti for, at man for det første får tilladelse til at rejse ud, og at udrejsen for det andet sker prompte,« siger Cathrine Uttenthal og tilføjer:

»Derfor vil vi gerne understrege, at hvis man har det ønske om at få hjælp, så bør man henvende sig. Men der er ikke nogen garanti for hverken hurtig behandling eller for at bekræfte, at folk rent faktisk kan komme ud.«

Konflikten mellem Israel og Palæstina har været anspændt i længere tid, og Udenrigsministeriets Borgerservice har længe frarådet danske statsborgere at rejse til Gazastriben.

»Det er vigtigt at understrege, at Udenrigsministeriet gennem nogen tid har frarådet alle rejser til Gaza. Derudover har vi bedt danskere, der alligevel rejser dertil, om at skrive sig op på listen over danskere - den såkaldte danskerliste. På den måde kan vi kontakte folk i tilfælde af krisesituationer,« siger Cathrine Uttenthal.

Men det er ifølge den fungerende kontorchef langt fra alle danskere, som formodes at befinde sig i området, der står på danskerlisten. Derfor opfordrer hun til, at man kontakter Udenrigsministeriets globale vagtcenter på telefonnummer 33 92 11 12 eller sender en mail.