I Kina laver kopisvindlere falske, kunstige æg, der ligner rigtige hønseæg så godt, at forbrugerne ikke kan se forskel. Advarslen kommer fra EU og Task Force Varemærkeforfalskning under Skat.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

- Tendensen går klart i retning af, at vi ser flere kopier af dagligdagsprodukter, og når man nu også i Kina er begyndt at kopiere æg, bekræfter det den trend, som vi ser for øjeblikket, nemlig at kopierne breder sig til alle områder, siger fuldmægtig Lars Kryger Nielsen fra Task Force Varemærkeforfalskning under Skat.

Skat er blevet gjort opmærksom på de falske æg fra en EU-ekspert i den omsiggribende kinesiske eksport af kopivarer, og i Skats varemærkeforfalsknings-gruppe har man fået fat i opskriften på de kunstige æg.

Den fortæller, at man fremstiller æggehviden af en række kemikalier: Natriumalginat, gelatine, kaliumaluminiumsulfat, natriumbenzoat, lacton, carboxymethyl cellulose, lysin og calcium clorid.

Den samme blanding tilsat en smule gul farve gør det ud for blommen, og når man så overtrækker blomme og hvide med en tynd membram, putter den i en form og lægger en skal af voks og gips omkring, er resultatet et kunstigt æg, som er så godt lavet, at forbrugerne ikke kan se forskel.

- Jeg ved ikke, hvordan æggene opfører sig, hvis de bliver brugt til en kage, men de er lavet med æggeblomme og -hvide som et rigtigt æg, og det er tilmed så organiseret, at der bliver arrangeret tredages kurser, hvor man for 150 dollars selv kan lære at lave en kopi af et æg, så man ikke kan se forskel, når det bliver slået ud, siger Lars Kryger Nielsen.