Talsmand for den yderliggående muslimske forening Hizb-ut-Tahrir, Fadi Ahmad Abdel Latif, fik 60 dages betinget fængsel.

I sin nystrøgede hvide skjorte stod han op i Københavns Byrets retssal 2, hvor en enig domsmandsret kendte ham skyldig i overtrædelse af racismeparagraffen og gav ham 60 dages betinget fængsel.

Flere af de omkring 30 tilhørere måtte stå op på grund af pladsmangel, da sagen om den famøse løbeseddel blev afsluttet.

Den 31-årige Fadi Ahmad Abdel Latif, som er talsmand for den mildt sagt yderligtgående islamiske forening, Hizb-ut-Tahrir, ankede på stedet dommen til Østre Landsret med påstand om frifindelse.

Dommen fra byretten fastslår, at løbesedlen, der uddeltes i marts, forhåner, nedværdiger og truer et folkefærd i så grove vendinger, at det er en overtrædelse af racismeparagraffen.

Latif forklarede sidste uge i retten, at løbesedlen kun er møntet på jøder i Israel, men retten fandt, at ordlyden var sådan, at den opfattedes som rettet mod alle jøder - herunder danske.

Ren propaganda

Derudover havde retten vurdereret, at løbesedlen havde karakter af propaganda, da den i størst muligt omfang blev omdelt fra Hizb-ut-Tahrir til danske muslimer, og den desuden blev lagt på foreningens hjemmeside.

At Latif ikke selv har forfattet teksten - men oversat den fra arabisk til dansk - var en formildende omstændighed. Men det blev fra rettens side også bemærket, at han var vel vidende om, den ville blive lagt på nettet og videredistribueret, og ydermere at han kunne have redigeret i teksten og sendt den tilbage til verdensorganisationen, men undlod at gøre det.

Politianklager Michael Jørgensen var efter domsafsigelsen meget tilfreds med udfaldet, selv om han havde krævet en »udbetinget fængselsdom udmålt i måneder«. Det kom dog ikke uventet for ham, at dommen blev betinget, da Latif er førstegangs-lovovertræder. På stående fod vurderede han, at dommen er den hårdeste for overtrædelse af racismeparagraffen.

Latif, som - trods posten som talsmand - har nægtet at udtale sig under sagen, oplæste uden for byretten en fortrykt skrivelse, som tog udgangspunkt i, at han blev kendt skyldig. Heri beskrev han retssagen som politisk og en hetz mod islam.

»Dommen bekræfter den kendsgerning, at den påståede ret til at ytre sig kun gælder islams fjender - især blandt politikere og medier - som til enhver tid har lov og ret til at nedgøre og krænke islam og muslimerne samt true og skabe had mod enhver muslim,« oplæste Latif og tilføjede, at de danske myndigheder i et år har forsøgt at kriminalisere Hizb-ut-Tahrir, og at foreningen betragter forsøget som en fiasko, da ingen har kunnet påvise noget konkret ulovligt eller voldeligt.