Lyt til artiklen

De troede, de var på toppen af verden. Men så fik de sig en gevaldig lærestreg.

Og Henrik Møllgaard husker det tydeligt. Mareridtet, der udspillede sig og den lektie, Danmark måtte rejse hjem med.

»Det var både forfærdeligt men også en af de mest lærerige oplevelser, vi har haft som landshold,« fortæller han.

Tiden skal skrues tilbage til VM i 2017. Danmark havde vundet alle kampene i deres gruppe, og nu ventede Ungarn – samme modstander, som de skal møde onsdag aften – i ottendedelsfinalen.

Men det gik grueligt galt for landsholdet, der i stedet for at cruise videre endte med at ryge ud med et brag.

»Vi havde lige vundet OL i 2016 og slået Frankrig i finalen, noget som på det tidspunkt var næsten utænkeligt. Men nu synes vi virkelig bare, vi var nogle fede fyre, og nu skulle vi bare til Frankrig og slå dem i finalen, og lige tryne dem på hjemmebane. For så gode var vi nu,« siger den rutinerede landsholdsspiller.

Det er tydeligt at høre på hans stemme, at noget var helt galt med attituden dengang.

»Det var den indstilling, der gennemsyrede hele måneden, fra vi mødte op. Vi behøvede ikke træne ordentligt, vi havde styr på vores ting, vi havde lige slået Frankrig, og det skulle nok gå. Så spillede vi forfærdeligt. 'Heldigvis' røg vi ud til Ungarn, det var et bump på vejen mod den finale, vi fortjener at stå i. Det var rigtig fint at få en lærestreg der. Vi havde brug for det. Vi var arrogante og snotforkælede.«

Landsholdet fik sig noget af en lærestreg, da de mødte Ungarn i 2017.
Landsholdet fik sig noget af en lærestreg, da de mødte Ungarn i 2017. Foto: PHILIPPE DESMAZES
Vis mere

Henrik Møllgaard forklarer, at det kom bag på ham, at holdet faktisk havde den indstilling. Og så alligevel ikke.

»Vi fandt i hvert fald ud af det for sent, da vi var røget ud, at det var ikke nok, det vi leverede. Så var det let at finde alle de tegn på sygdom, vi måske ikke fik rettet undervejs. Det var en slutrunde, vi lærte rigtig meget af. Desværre var det en lille smule spild af tid på det tidspunkt, for vi havde jo en vanvittigt god gruppe, der kunne have lavet noget stort i Frankrig. Det er blevet et referencepunkt, især omkring Ungarn, for vi greb alt forkert an,« siger den 38-årige forsvarsspiller.

Landsholdet var dårligt forberedt på, hvilke spillere Ungarn kom med, mentalt og taktisk var de for langt fra det, de kunne forvente af sig selv.

Og de spillere, der er på holdet i dag – flere gengangere fra 2017 men også en del nye ansigter – vil gøre alt for, mareridtet ikke gentager sig onsdag aften, når Danmark går på banen til VM-kvartfinalen klokken 18.00 i Tele2 Arena.

Henrik Møllgaard husker alt for tydeligt kampen mod Ungarn i 2017.
Henrik Møllgaard husker alt for tydeligt kampen mod Ungarn i 2017. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Vi har også lært af vores skæverter gennem tiden. Vi ved godt, det bliver svært mod Ungarn, selvom vi også ser os selv som favoritter i den kvartfinale. Vi får vores hyr med at holde styr på dem,« lyder det fra Møllgaard.

Ungarn har været lidt op og ned men har kendt deres besøgstid, og landsholdet ved, de skal være godt forberedt.

Både med forberedelse, taktik, skytter, og 'hvad de nu ellers kan grave frem'.

»Hvis vi kan få det ud over rampen, skal de andre også være rigtig dygtige for at slå os, og det er det, vi holder os selv op på. Kan vi levere vores egne ting, kan vi også godt acceptere at tabe, fordi så er der ikke ret mange hold, der slår os på dagen. Det så vi mod Egypten. Når vi for alvor ruller det ud og rammer det, skal de andre godt nok være gode for at følge med. Det samme skal vi ud og præstere igen. Det bliver opskriften resten af turneringen, om den varer en eller forhåbentlig tre kampe endnu,« slutter Henrik Møllgaard.