Lyt til artiklen
De seneste syv år er der blevet afholdt hjemkomst-ceremonier for faldne, der forsvandt, mens de kæmpede under Vietnam-krigen, Korea-krigen og Anden Verdenskrig, men der har været fusk indblandet fra det amerikanske forsvars side.

Det fortæller NBC News.

Mange kan fremkalde sig billeder af en af de storladne ceremonier for en falden soldat i det amerikanske forsvar: Kisten med det amerikanske flag bæres ud af et militærfly. Udenfor venter US Marines i paradeuniform, veteraner og familie, der med sorg tager imod de faldnes jordiske rester.

De seneste syv år har er der blevet afholdt hjemkomst-ceremonier for soldater, der forsvandt i Vietnam, Korea eller under Anden Verdenskrig, på en militærbase på Hawaii.De pårørende ledes til at tro, at de overværer de faldnes hjemkomst, men det er i virkeligheden iscenesat. Flyene er ikke lige fløjet ind med ligene. I mange tilfælde er det militære fly ikke engang funktionsdygtigt længere.

Ceremonierne afholdes derimod gerne flere uger efter, at den faldnes lig er blevet fragtet hjem, melder NBC.

Pentagon bekræfter i en udtalelse, at ceremonierne er iscenesatte.

- Før ligene af faldne soldater kan lægges i en kiste og hædres med en ceremoni, må de sendes til et laboratorium for at blive obduceret og deres identitet kan bekræftes, lyder det fra Pentagon, der dog insisterer på, at soldaterne hædres kort efter deres hjemkomst.

Pentagons udtalelse melder ikke noget om, hvorfor det kaldes en "hjemkomst-ceremoni", når der i virkeligheden slet ikke er tale om en hjemkomst. Fremover vil ceremonierne i stedet blive kaldt "hæders-ceremonier".

Læs Pentagons fulde udtalelse til NBC News her.

Jesse Baker, en Air Force veteran fra Anden Verdenskrig og Korea-krigen, føler sig ført bag lyset. Han har været til flere end 50 af disse hjemkomst-ceremonier, og han fortæller til NBC News, at han altid har troet, at de faldnes jordiske rester blev fløjet direkte ind for at modtage den sidste ære.

- Jeg er blevet narret. Jeg er en meget vred borger, der har deltaget i ceremonierne i årevis, og jeg kender en masse, der også bliver vrede. Vi er der for at ære krigerne, siger Jesse Baker, der har forsøgt at finde en forklaring på, hvorfor det amerikanske forsvar tilsyneladende har ønsket at føre ham og andre veteraner bag lyset.

- Det er forstyrrende. Jeg ved ikke, hvornår de holdt op med at være ærlige og begyndte på dette Mickey Mouse-show, men hvem end der gjorde det, så håber jeg, de finder et job til ham andetsteds.