Steven Avery afsonede 18 års fængsel, før ny DNA-teknik frikendte ham for voldtægten af en kvinde. Nu taler offeret ud.

OBS: Hvis du ikke har set Netflix-serien »Making a Murderer« færdig, advarer vi om, at enkelte detaljer bliver afsløret i denne artikel.

USA er i øjeblikket besat af alt, der handler om den den 53-årige mand Steven Avery fra delstaten Wisconsin.

Først sad han 18 år i fængsel for en voldtægt, han ikke havde begået - og nu sidder han i fængsel på livstid for mordet på fotografen Teresa Halbach. Et mord, som mange - igen - hævder, at han heller ikke kan have begået.

Netflix-serien »Making a Murderer«, der har sat Averys sag på verdenskortet, antyder, at politiet manipulerede sagen mod Avery. Årsagen skulle være, at han netop havde sagsøgt politiet for 36 mio. dollar. på grund af den forkerte fængsling for voldtægt.

Midt i al medievirakken fortæller kvinden, der blev voldtaget, nu om, hvordan hun oplevede det, da Avery blev løsladt for voldtægt.

»Den dag, jeg fandt ud af, at han var uskyldig, var værre end den dag, jeg blev voldtaget,« siger Penny Beerntsen til the Marshall Project.

Steven Avery var nybagt far til tvillinger, da han blev fængslet, og hans hustru forlod ham efter et par år.

»Hans børn er vokset op uden en far. Jeg ønskede bare, at jeg kunne forsvinde fra Jordens overflade,« siger Penny Beerntsen.

Voldtaget under løbetur

Sagen startede, da Penny Beerntsen blev overfaldet og voldtaget under en løbetur på stranden nær sit hus i Manitowoc County i Wisconisin i 1985.

Da politiet viste hende billeder af mistænkte mænd, genkendte og udpegede hun den da 23-årige Steven Avery som manden, der havde voldtaget hende.

Og selv om 16 vidner og en kvittering med klokkeslæt gav ham et alibi, blev han idømt 32 års fængsel. Senere viste ny DNA-teknik, at det var en anden mand, Gregory Allen, der havde gjort det.

»Da DNA-resultaterne kom, følte jeg mig bare magtesløs. Jeg kan ikke gøre historien om. Jeg kan ikke give Steven de år tilbage, hvor han sad i fængsel,« siger Penny Beerntsen.

Hun fortæller, at da Avery blev løsladt, blev han gjort til helten og Beerntsen til et forfærdeligt menneske.

»Første gang, jeg gik ud i offentligheden bagefter, sagde en bekendt til mig: 'Jeg havde ikke troet, at du ville være modig nok til at vise dit ansigt igen.'«

Tanker om tvivl

Steven Avery hævdede under hele sin fængsling, at han var uskyldig. Penny Beerntsen følte sig dog sikker i sin sag - også selvom hun fik at vide, at hans hustru hævdede at have været sammen med ham hele dagen.

På et tidspunkt begyndte hun dog at have små tanker om tvivl, men hun slog det altid hen og fandt på forklaringer, hun kunne leve med.

Artiklen fortsætter under billedet

Steven Avery, som han ser ud i dag. Foto fra Wisconsin Department of Corrections 4. december 2015.
Steven Avery, som han ser ud i dag. Foto fra Wisconsin Department of Corrections 4. december 2015. Foto: -
Vis mere

»Under retssagen vidnede jeg om, at der havde været hvidt stof under bukserne, da han lynede lynlåsen ned, og at det havde været hvide underbukser. Hans kone sagde i retten, at Avery aldrig havde underbukser på, og at han ikke ejede et eneste par. Det gik mig på. Men en dag, da jeg hang nyvasket tøj op, så jeg de hvide lommer på indersiden af et par cowboybukser og tænkte: så må det være det, jeg har set.«

Efter Steven Avery kom ud af fængslet, mødtes Penny Beerntsen med ham og undskyldte over for hans familie, at hun havde udpeget ham i 1985.

To år senere forsvandt fotografen Teresa Halbach i forbindelse med en opgave, hvor hun skulle fotografere Steven Averys biler.

»Så mine følelser omkring Steven Avery er meget komplicerede,« siger Penny Beerntsen.

Efter at Netflix-serien om Averys sag fik premiere 18. december, har mere end 112.000 mennesker skrevet under på, at præsident Barack Obama bør benåde Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey, der også sidder fængslet i forbindelse med mordet på Halbach.