Vi ved alle, hvad der sker, hvis man kaster en sten ud i en sø med blank overflade. Der dannes bølger, som breder sig koncentrisk fra plasket.

Noget tilsvarende bør ske, når der indtræffer ekstraordinært voldsomme begivenheder ude i universet. Her dannes der blot ikke bølger i vand, men i selveste rumtiden, og bevægelserne kaldes for gravitations- eller tyngdebølger.

Albert Einstein forudsagde eksistensen af tyngdebølger allerede i 1916, men nu - nøjagtig 100 år senere - tyder meget på, at forskere for første gang har detekteret dem derude.

Tidligere i dag tweetede den fremtrædende fysiker og forfatter Lawrence M. Krauss fra University of Arizona nemlig, at »Tyngdebølger sandsynligvis er opdaget«.

Senere tilføjede han, at han er 60 pct. sikker på, at rygterne taler sandt.

I givet fald vil der være tale om en af de største videnskabelige opdagelser i det 21. århundrede, men der er stadig grund til at fare forsigtigt frem.

For knap to år siden indkaldte et hold af forskere fra det amerikanske Harvard-universitet til en pressekonference, hvor de sensationelt offentliggjorde, at de via målinger fra instrumenter på Antarktis havde set aftrykkene af gravitationsbølger fra selveste Big Bang.

De hævdede med andre ord, at de i de deres data havde observeret små mønstre, som måtte stamme fra den eksplosive inflationsfase i splitsekundet efter Big Bang - i givet fald den første direkte observation af altings begyndelse.

Andre forskere var imidlertid skeptiske og fandt efterfølgende så mange fejl i datamaterialet, at Harvard-forskerne til sidst måtte erkende, at de formentlig havde forvekslet kosmisk støv med gravitationsbølger.

De nye målinger er imidlertid foretaget fra tvillingelaboratoriet LIGO i delstaten Washington i USA, der har til formål at måle de uhyre svage signaler fra tyngdebølger i to fire kilometer lange detektorrør.

Hvis rygtet taler sandt, og forskningsresultatet bliver offentliggjort i en blåstemplet forskningsartikel i et velestimeret videnskabeligt tidsskrift, vil der være tale om en vaskeægte sensation.

For tyngdebølger vil i princippet kunne forsyne videnskaben med et vindue ind i helt ukendt kosmisk terræn, herunder sorte huller og Big Bang.

Til den britiske avis The Guardian siger Lawrence M. Krauss, at »tyngdebølger bliver skabt de mest eksotiske og mærkværdige steder i universet, herunder på kanten af sorte huller ved begyndelsen af tiden.«
Einstein forudså, at tyngdebølger bliver udløst ved uhyre voldsomme begivenheder, f.eks. ved kollision mellem sorte huller.  I den forbindelse spreder tyngdebølger sig, og undervejs bøjer og strækker de selveste rumtiden, det vil sige såvel rummet som tiden.