Priserne på kanel, vanilje og kardemomme er i år hamret i vejret. Det skyldes angiveligt to meget forskellige årsager. Nemlig både et globalt vejrfænomen samt den danske hygge.

Det skriver den internationale erhvervsavis The Financial Times.

Årsagen til de stigende priser på de traditionelle julekrydderier, skal dog ikke findes direkte hos danskerne, men istedet hos vores britiske naboer. De har nemlig de senere år fattet stor interesse for det helt særlige danske begreb 'hygge', som de for alvor er begyndt at tage til sig.

Faktisk er briterne blevet så glade for hygge, at selve ordet var med i kapløbet om titlen som årets britiske ord, som blev kåret af folkene bag den anerkendte ordbog Oxford Dictionaries tilbage i november. Her beskrives ordet som værende 'uoversætteligt', men istedet nævnes blandt andet stearinlys, kaffekrus og kanelsnegle som eksempler på dansk 'hygge'. Sidstnævnte åbenbart i en sådan grad, at priserne nu er steget gevaldigt, hvis man skal tro Financial Times, der har interviewet ejeren af en skandinavisk café og købmandsbutik i London.

»Siden hygge tog fart, har vi solgt en tredjedel flere kager og boller,« fortæller Jonas Aurell, der siden 2006 har drevet ScandiKitchen i London, til Financial Times.

Ifølge avisen er briterne i stigende grad begyndt at bruge krydderierne, ikke kun til bagværk, men også til forskellige gaver og dekorationer, i forsøget på at opnå den helt rigtige 'hygge-stemning'. Den stigende efterspørgsel kommer samtidig med, at det globale vejrfænomen El Niño er skyld i et faldende udbud af selvsamme krydderier.

Financial Times skriver, at fænomenet blandt andet har ramt kanalproduktionen i Sydøstasien, mens tørke i Indien har ramt årets kardemommehøst. De seneste to år er prisen på kanel steget med over 20 procent, mens det for kardemomme er steget med over 30 procent i samme periode.

Imens er priserne på vanilje næsten tredoblet de seneste to år. Det skyldes dog primært spekulation blandt lokale vaniljeforhandlere på Madagaskar, der leverer omkring 85 procent af verdens vaniljestænger, skriver Financial Times. Så det kan man angiveligt ikke klandre 'hygge' for at stå bag.