Lyt til artiklen

Egyptisk popsangerinde får to års fængsel for at »opildne til seksuel udskejelse« i et videoklip. Kunstnere og bloggere er stadig under enormt pres syv år efter det såkaldte arabiske forår.

Den egyptiske popsangerinde Shaimaa Ahmeds sang »Jeg har problemer« lever nu op til titlen og skaber problemer.

En egyptisk domstol har idømt Shaimaa Ahmed to års fængsel for ifølge dagbladet al-Ahram at »opildne til seksuel udskejelse«.

I det videoklip, der ledsager sangen, ses Shaimaa Ahmed tage en bid af en banan foran en gruppe voksne mænd. I klippet slikker hun også et æble.

Og selv om enhver egypter med adgang til internettet døgnet rundt kan se stribevis af popmusikvideoer med lignende indhold, er det Shaimaa Ahmeds video, der krænker. For hun er egyptisk statsborger, og hun bor i et land, hvor kunstnere og bloggere er i myndighedernes søgelys, hvis de bryder med sociale og politiske normer.

Hendes musikvideo har mødt massiv kritik, og den efterfølgende dom støttes, vurderer den egyptiske blogger »The Big Pharaoh«, af flertallet af den næsten 90 millioner store befolkning.

»Tænk, hvis alt det lort fandt sted under Det Muslimske Broderskabs styre,« skriver han på Twitter, og antyder, at straffen på to år ville have været meget værre, hvis videoklippet var blevet udgivet for fire år siden, da Det Muslimske Broderskab stadig sad på magten.

Men The Big Pharaoh erkender, at der er konsensus om at dømme hende.

»Desværre er der bred offentlig opbakning bag dommen,« skriver han.

Shaimaa Ahmed er langt fra den eneste, der har fået en sag på halsen.

En retssag er blevet indledt mod den egyptiske sangerinde Sherine Abdel Wahab, efter at hun i november 2017 ifølge BBC sagde, at man kunne blive syg af at drikke Nilens vand.

I september 2017 blev syv egyptere arresteret efter de havde hævet et regnbueflag under en koncert i Kairo.

»Det er latterligt at arrestere nogen for at hæve et flag. Og det er virkelig latterligt at arrestere nogen for deres seksualitet, som Egypten gør,« skrev den egyptiske feminist Mona el-Tahawy på Twitter efter episoden.

I præsident Abdel Fattah al-Sisis Egypten bliver homoseksuelle fængslet i hobetal og kunstnere dømmes for blufærdighedskrænkelser.  . / AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
I præsident Abdel Fattah al-Sisis Egypten bliver homoseksuelle fængslet i hobetal og kunstnere dømmes for blufærdighedskrænkelser.  . / AFP PHOTO / KHALED DESOUKI Foto: KHALED DESOUKI
Vis mere

Ifølge Gulf News blev to egyptiske mavedansere idømt seks måneders fængsel i 2015. Også her lød argumentet for dommen, at de »opildnede til seksuel udskejelse«.

I en udtalelse til The Guardian siger Scott Long, der forsker i homoseksualitet i Egypten, at op mod 300 homoseksuelle er blevet arresteret, siden Abdel Fattah al-Sisi kom til magten i 2013.

Mens præsident Abdel Fattah al-Sisis Egypten officielt har erklæret krig mod landets islamister, fortsætter myndighedernes forfølgelse også af mange de personer, der gik forrest med krav om demokratisering i demonstrationerne mod den tidligere præsident Hosni Mubarak i 2011.

I november 2017 besluttede en egyptisk domstol at opretholde en dom på fem år mod Alaa Abdel Fattah, en af landets mest fremtrædende bloggere og politiske aktivister. Alaa Abdel Fattah er dømt for at indkalde til en ulovlig demonstration i 2013.

I oktober 2017 sagde Egyptens præsident, ifølge Reuters under et besøg i Frankrig, at bedring af menneskerettighedssituationen i Egypten er hans mål.

Men næsten syv år efter Mubarak blev tvunget til at gå af, og kernen af demonstranter skabte håb om en demokratisering af det egyptiske samfund, frygter bloggere og kunstnere stadig myndighederne.