Udenrigsministeren fra Kongo har personligt garanteret, at de to dødsdømte nordmænd Tjostolv Moland og Joshua French ikke bliver henrettet, selvom deres dom blev stadfæstet i går.

Løftet er givet til Norges udenrigsminister Jonas Gahr Støre (AP), da han tidligere i dag snakkede med sin kongolesiske kollega Alexis Thambwe Mwamba.

- Han har personligt givet en garanti for, at dødsstraffen ikke bliver fuldbyrdet, siger Jonas Gahr Støre til netavisen VG.

Desuden har den norske udenrigsminister kraftigt protesteret mod, at dele af dommen mod de to unge nordmænd blev læst op på fransk - et sprog, som ingen af dem mestrer. Derfor havde de heller ikke en jordisk chance for at forstå de alvorlige anklager, der var rettet mod dem.

- Det er et groft brud på retssikkerheden, siger Jonas Gahr Støre.

Tjostolv Moland og Joshua French blev i går endnu engang dømt til døden i ankesagen, der foregik ved militærdomstolen i Kisangani. De er bl.a. dømt for spionage og for at have dræbt deres chauffør. Desuden blev de dømt til sammen med den norske stat at betale 500 millioner dollar til Kongos, da retten mener, at de to normænd var ansat i Forsvaret, og at Norge derfor må tage ansvar for deres handlinger.

Begge nordmænd har hele tiden hævdet, at de er uskyldige, og Joshua French var i går forundret over, at ankesagen også endte med dødsstraf.

- Advokaterne vil nu gennemgå dokumenterne, og vi vil derefter indsende en anke på hele sagen. Vi håber, at sagen snart flyttes til Kinshasa, sagde Joshua French umiddelbart efter retsmødet i går til VG.