Lyt til artiklen

Den russiske milliadær Yuri Milner (53) vil bruger 700 milioner kroner på jagten efter intelligent liv i rummet. Jagten på intelligente rumvæsener skal ske med hjælp fra en britisk stjernefysiker den verdenskendte professor Stephen Hawking.

Det blev offentliggjort på et pressemøde i The Royal Society i London mandag. Det skriver New York Times.

Jagten på intelligente rumvæsener skal ske med hjælp fra den verdenskendte professor Stephen Hawking.
Jagten på intelligente rumvæsener skal ske med hjælp fra den verdenskendte professor Stephen Hawking. Foto: NEIL HALL
Vis mere

Yuri Milner er en russisk internet entreprenør, der ifølge finans-sitet Forbes er god for godt 23 milliarder kroner.

Forretningsmanden har blandt andet tjent gode penger på tidlige investeringer i populære internettselskaber som Facebook og Twitter, samt den kinesiske markedsplads Ali Baba.

Læs også:

De forskningsmidler, han nu tilbyder, vil gå til de ledende forskerne på feltet ved universitetet i Berkeley i California. Fra januar næste år vil russeren blandt andet betale for, at et forskerteam kan få adgang til to af verdens mest kraftige rumteleskoper.

Forskerne skal bruge teleskoperne til at lytte efter radiosignaler og andre lyde fra stjerner og planeter. Det spørsmål, som russeren håber at få svar på er, om mennesker er alene i universet.

Det er tale om det største beløb, der nogensinde er givet til eftersøgningen efter intelligent liv, SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). Med disse forskningsmidler, vil astronomerne få mulighed for at kunne se den slags radar, der bruges til flyvekontrol, på de nærmeste 1.000 stjerner, og de vil kunne opdage laserlys med en effekt som en almindelig 100-watts fra de de nærmeste stjerner - omkring fire lysår væk.

Læs også:

Det er tale om det største beløb, der nogensinde er givet til eftersøgningen efter intelligent liv, SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).
Det er tale om det største beløb, der nogensinde er givet til eftersøgningen efter intelligent liv, SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). Foto: ANDY RAIN
Vis mere

»Det er bare et mirakel,« sagde Frank Drake, professor emeritus ved University of California, Santa Cruz, som deltog i pressemødet sammen med Yuri Milner og kosmologen Stephen Hawking.

Dan Werthimer, en mangeårig SETI-forsker ved University of California, Berkeley, sagde:

»Dette er overgår mine vildeste drømme.«