Dansk-kurdiske Joanna Palana har tidligere kæmpet mod IS og blev sidste år forment udrejse fra Danmark. Nu er hun varetægtsfængslet for at have brudt udrejseforbudet

I september 2015 forbød Københavns Politi den 23-årige dansk-kurdiske Joanna Palani at forlade Danmark. Onsdag i denne uge, blev Joanna Palani varetægtsfængslet og sigtet for at have forladt Danmark på ulovlig vis.

»Hun erkender sig skyldig i at have trodset udrejseforbudet,« siger advokat Erbil Kaya til Berlingske.

Han repræsenterer Joanna Palani i denne sag, der begyndte onsdag den 7. december bag lukkede døre i Københavns Byret, og bekræfter, at Joanna Palani rejste fra København til Doha i Qatar den 6. juni 2016. Det oplyses ikke om Joanna Palani rejste videre fra Doha til anden destination.

Ifølge Erbil Kaya skal Joanna Palani fremstilles for retten igen den 20. december. Hun risikerer seks måneders ubetinget fængsel for at have trodset udrejseforbudet.
Der findes ikke noget fortilfælde i sagen om Joanna Palani, da det er første gang en såkaldt Syrienfarer, der er blevet tildelt udrejseforbud, fængsles for at have forladt Danmark ulovligt.

Udrejseforbudet var gældende i 12 måneder fra september 2015. I februar 2016 stadfæstede Københavns Byret politiets udrejseforbud mod Joanna Palani. På det tidspunkt lød det fra politiets repræsentant Rikke Skov Bonde, at der er risiko for, at Joanna Palani »vil udgøre en væsentlig fare for den offentlige orden og at hun kan være til fare for statens sikkerhed, hvis hun får lov til at rejse igen«.

Både Joanna Palani og hendes daværende advokat Thorkild Høyer udtrykte skuffelse over Byrettens dom i februar 2016.
I samtaler med Berlingske har Joanna Palani gentagne gange erklæret, at hun føler sig svigtet, fordi hun, ifølge eget udsagn ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko, og fordi hun har kæmpet på samme side som den internationale koalition og Danmark mod Islamisk Stat.

Berlingske fulgte i 2015 Joanna Palani ved fronten over for Islamisk Stat i Irak, sammen med de kurdiske Peshmergastyrker.
Dengang besluttede hun at rejse tilbage til Danmark for, ifølge eget udsagn, at finde arbejde og studere videre.


I løbet af den seneste måned har hun i forbindelse med flere samtaler med Berlingske udtrykt glæde over, at hun var begyndt at arbejde igen.
»Jeg er bare glad for at have fundet et helt normalt arbejde,« sagde hun for nylig til Berlingske.

Denne artikel er oprindeligt fra www.b.dk