Selvom indsatte i Guantanamo-lejren på Cuba viste tydelige tegn på at være blevet mishandlet groft, forsøgte fængslets læger ikke at komme til bunds i årsagerne til skaderne.

I stedet blev torturen ignoreret og forsøgt skjult. Det viser en undersøgelse foretaget af den amerikanske organisation Læger for Menneskerettigheder, der har gennemgået ni fangers journaler og retsdokumenter.

Resultatet i den nyligt offentliggjorte rapport fastslår, at lægerne observerede, at de indatte havde brækkede knogler, flænger og mærker efter slag og viste tegn på posttraumatisk stress. Alligevel blev årsagerne til skaderne aldrig undersøgt eller nævnt i fangernes lægejournaler.

- Det, der er bemærkelsesværdigt, er, at det er tydeligt, at lægerne behandlede fangerne, som man ville forvente på ethvert hospital, på nær når en skade antydede muligheden for tortur - så blev årsagerne ignoreret fuldstændig, siger Vincent Iacopino fra Læger for Menneskerettigheder.

En af Guantanamo-fangerne hævdede eksempelvis, at han var blevet slået og sparket, indtil han besvimede, og hans beskyldninger om tortur blev understøttet af røntgenbilleder, som viste knoglebrud.

Alligevel blev der ikke skrevet om de mulige årsager til skaderne i den indsattes lægejournal.

I et andet tilfælde havde en fange symptomer på posttraumatisk stress - mareridt, hukommelsestab, dårlige koncentrationsevner, manglende appetit, depression og selvmordstanker.

Lægen gav dog ikke den indsatte diagnosen 'posttraumatisk stress'. I stedet fik han antidepressiv medicin og besked på at slappe at 'slappe af, når vagterne er aggresive'.

Resultaterne af undersøgelsen er offentliggjort i det elektroniske tidsskrift PLoS Medicine.