Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Tusindvis af russiske soldater er allerede gået i land på den ukrainske halvø Krim ved Sortehavet, melder Ukraines forsvarsministerium, og Putin har planer om at sende flere væbnede styrker af sted.

- En russisk invasion af Ukraine er i gang. Kiev har mistet Krim, siger Ruslandsekspert Vibeke von Sperling om konflikten mellem Rusland og Ukraine, der i øjeblikket udvikler sig dramatisk i den ukrainske region.

Lørdag godkendte det russiske parlament, at Ruslands præsident Putin indsætter russiske styrker på Krim-halvøen.

For både militærstrategisk og følelsesmæssigt er Krimhalvøen meget vigtig for Rusland, forklarer redaktør på Weekendavisen og Ruslandkender Anna Libak.

- Det giver kontrol med Sortehavet og med hele Middelhavsområdet. Det er vigtigt på grund af NATO-medlemmet Tyrkiet, forklarer hun.

Halvøen har hørt under ukrainsk flag siden 1954, da sovjetleder Nikita Khrusjtjov forærede området til Ukraine. Dengang var det hele en del af det daværende Sovjetunionen, og overdragelsen havde derfor ikke den afgørende betydning.

Da Sovjetunionen blev opløst i 1991 var betingelsen fra Rusland, at Ukraine kunne blive selvstændigt, hvis flådebasen blev liggende på Krim. Den netop væltede ukrainske præsident Janukovitj var kendt som Moskvas mand og rørte ikke ved aftalen om flådebasen.

- Men nu er Moskva bange for, at en nationalistisk ledelse i Kiev vil begynde at røre ved Sortehavsflåden og baseaftalen, siger Vibeke von Sperling, der er journalist og tidligere Moskva-korrespondent for DR.

I dag er to tredjedele af Krims befolkning russere, og Krim har hele tiden haft en autonom status i Ukraine.

- Russerne, der bor på Krim, føler ikke, at Krim tilhører Ukraine, siger Anna Libak, og Vibeke von Sperling supplerer hende:

- De ønsker en større tilknytning til Rusland. De er jo russere, både sproglig og kulturelt.

Andre læser også