Der har været voldelige sammenstød i både Bahrain, Libyen, Jordan, Yemen og Kuwait med meldinger om dræbte og sårede, mens Egypten fejrede revolutionssejren.




Mens børnene legede på de flagsmykkede kampvogne på Tahrir Pladsen i Egyptens hovedstad, Cairo, kom det til en række blodige sammenstød i andre mellemøstlige stater.

I Bahrains hovedstad Manama var der fredag eftermiddag meldinger om adskillige sårede på Perlepladsen, hvor sikkerhedsstyrkerne nok engang slog hårdt ned på demonstranterne. Al-Jazeera citerer ansatte på Salmaniya Hospitalet for, at mindst 50 var blevet såret, heraf nogle med skudsår.

Religiøs konflikt

Demonstrationen begyndte ved begravelserne for tre af de fire, der blev dræbt, da sikkerhedsstyrkerne angreb demonstranterne på Perlepladsen torsdag.
De demonstrerende i Bahrain kræver den sunni-muslimske konges afgang. Flertallet i Bahrain - cirka 70 procent - er shia-muslimer, og oprøret har derfor også en religiøs dimension, som følges særligt nøje i det shia-muslimske Iran.

Bahrains kong Hamad bin Isa al-Khalifa har bedt sin kronprins om at indlede det, der kaldes en national dialog "med alle parter". Det skal løse den krise, der ryster det lille monarki i Golfen, hedder det i en officiel erklæring.

Obama advarer

Men det var ikke kun i Bahrain, at det kom til voldelige sammenstød i forbindelse med den bølge af demonstrationer, som i øjeblikket ruller over den arabiske verden.

Det fik i går USAs præsident Barack Obama til at advare mod et voldeligt svar fra myndighederne:

- Jeg er meget bekymret over meldingerne om vold i Bahrain, Libyen og Yemen. USA fordømmer brugen af vold mod fredelige demonstranter i de lande, og hvor det ellers måtte forekomme.

Hader regimet


I Libyen har urolighederne især fundet sted i landets næststørste by, Banghazi. Human Rights Watch melder om 24 dræbte torsdag, og urolighederne fortsatte fredag. I hovedstaden Tripoli var Libyens leder Muammar Gaddafi selv på gaden for at mane til ro, men ifølge lektor Peter Seeberg fra Center ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet nyder han ikke den store folkelige opbakning.

- Der er et udbredt had til regimet, men netop regimet gør også, at der er udbredt frygt. Det er forbundet med livsfare at protestere, siger Peter Seeberg til Ritzau.

Kampe mellem tilhængere og modstandere


I Yemen meldes om en dræbt og syv sårede, da en håndgranat blev kastet mod regeringskritiske demonstranter, og i Jordan blev otte sårede i sammenstød mellem regeringskritiske demonstranter og en mod-demonstration, der støtter kongen.

I Kuwait kostede det angiveligt fem mennesker livet, da politistyrker greb ind mod hundreder af statsløse arabere, der kræver flere rettigheder. I Irans hovedstad Teheran var der også demonstrationer i dag. Her var det dog regeringstilhængere, der krævede oppositionslederne Mirhossein Mousavi og Mehdi Karroubi straffet.