En lang lægeuddannelse er åbenbart ingen garanti for, at man efterfølgende kan kende forskel på for og bag.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det måtte 55-årige Else Petersen sande, da hun sidste år tog på hospitalet for at få foretaget en rutinemæssig kikkertundersøgelse.

I stedet for at undersøge den nordjyske kvindes endetarm, som det var meningen, førte lægen kikkerten op i hendes skede. I op til 20 minutter tog han vævsprøver fra det forkerte hul, mens Else Petersen og tre sygeplejersker kunne følge med på en skærm. Læs hele historien fra i onsdags her

- Det er helt utroligt, at de ikke kan se forskel. Hvad sker der for, at fire mennesker kan stå og rode i det forkerte hul? Det kan jeg slet ikke komme mig over, siger Else Petersen om oplevelsen.

Burde fyres

Patientklagenævnet har netop kritiseret lægen AD for episoden, som Else Petersen, på sin læges opfordring, har klaget over.

I afgørelsen hedder det, at han skal 'udvise større omhu i sit fremtidige virke'.

- Men hvis det stod til mig, så røg han ud. Jeg ønsker ikke, at andre skal udsættes for det, som jeg har været udsat for, fortæller hun.

Hovsa

I løbet af den fejlslagne rutineundersøgelse var der tilsyneladende ikke nogen af de tilstedeværende, der havde mistanke om, at kikkerten var placeret i det forkerte hul. Men både lægen og de tre sygeplejersker undrede sig over billedet på skærmen – og at kikkerten ikke kunne komme dybere ind.

- De vidste slet ikke, at det var skeden, de kiggede på. I stedet spurgte de ind til mit afføringsmønster, fordi de ikke kunne forstå, at min endetarm så sådan ud, fortæller Else Petersen.

Efter kikkertundersøgelsen fortalte en af sygeplejerskerne, at lægen havde taget fejl af hullerne.

- Hun sagde: 'Hovsa, kikkerten var ført op i din skede'. Og så spurgte de, om de skulle undersøge vævsprøverne, når nu de alligevel havde dem, husker Else Petersen, der chokeret svarede nej.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at folk på et sygehus kan tage fejl af de to huller.

Men kunne du ikke mærke, at de undersøgte det forkerte hul?

- Det kan jeg godt forstå, du spørger om, og jeg har også selv undret mig, men det kunne jeg altså ikke. Jeg tænkte slet ikke over det. Man forventer jo, at de har styr på det, siger hun.

Stadig påvirket

Efter hændelsen har Else Petersen haft det så skidt, at hun får psykologhjælp. Desuden har forvekslingen kostet hende parforholdet, fordi hun ikke længere har lyst til seksuel kontakt.

- Jeg syntes lige pludselig, det hele blev så mærkeligt i forhold til mit underliv.

Hun har i øvrigt ikke lyst til at få foretaget en ny kikkertundersøgelse. Episoden har skræmt hende.

- Der er aldrig nogen, der skal rode rundt dernede igen, siger hun bestemt.

Lægen, AD, der står bag det bemærkelsesværdige kikkertkiks, har ikke ønsket at kommentere sagen.

LÆS OGSÅ: LÆGEN STAK KIKKERTEN I DET FORKERTE HUL