Den bedste spanske fodboldliga, Primera Division, har som den eneste af de store europæiske ligaer ikke en fælles tv-aftale. Det betyder, at de små professionelle klubber i Spanien tjener op mod ti gange mindre end Barcelona og Real Madrid i tv-indtægter.

Onsdag aften mødes repræsentanter for Spaniens 42 professionelle klubber i Barcelona. Her skal der drøftes mulige tiltag, heriblandt en strejke, for at finde en løsning på en længere konflikt omhandlende tv-indtægter, skriver Reuters. Og ifølge den spanske sportsavis AS er truslen om strejke så konkret, at flere af de mindre klubber allerede har udpeget spillerunden den 18. og 19. april som et muligt tidspunkt at strejke.

Det er kun halvanden måned siden, at klubberne senest varslede et sådan tiltag. Årsagen var dengang det samme som nu. Førend den spanske regering gennemfører en lov, som muliggør en kollektiv tv-aftale, kan klubberne ikke udligne de store skel mellem indtægterne. Klubberne ønsker, at det skal være slut med tv-pengenes forstærkende oplevelse af David mod Goliat, når de mindste klubber møder de største.

Som det er nu, så forhandler klubberne individuelt, hvilket betyder, at giganterne Real Madrid og Barcelona tjener omkring 10 gange så meget på tv-aftaler som de mindste klubber. Det fortæller Esteve Calzada, der er administrerende direktør hos konsulentfirmaet Prime Time Sport.

Det falder de mindste klubber for brystet, der kan se til England og Premier League, hvor en kollektiv tv-aftale betyder, at de største klubber kun får omkring halvanden gang så meget som dem, der ligger nederst i hierarkiet.