Kronprinsesse Mette Marit (tv) har lagt sig ud med norsk presse, i anledningen af sin ældste søns 20 års fødselsdag. Nu svarer pressen igen. Til højre i billedet kronprins Haakon.    
Kronprinsesse Mette Marit (tv) har lagt sig ud med norsk presse, i anledningen af sin ældste søns 20 års fødselsdag. Nu svarer pressen igen. Til højre i billedet kronprins Haakon.     Foto: LISE ASERUND

I et opsigtsvækkende åbent brev har den norske kronprinsesse Mette Marit revset de norske medier og bedt dem om at lade hendes ældste søn være i fred. Nu svarer flere norske medier igen. 

Fredag fylder Marius Borg Højby 20 år, og det er blandt andet blevet markeret med en hyldest fra sin stolte moder, Norges kronprinsesse Mette Marit.

Det sker i et åbent brev, som torsdag blev offentliggjort af det norske kongehus. Men i brevet nøjedes kronprinsessen dog ikke med at rose sin søn. Hun leverer nemlig samtidig en gevaldig kritik af norsk presse, som revses for at gå for langt i deres dækning af den 20-årige fødselar.

»De sidste par år har været præget af en udvikling, som jeg som mor selvfølgelig gerne havde været foruden. Marius bliver udsat for et pres fra de norske medier, som jeg ikke mener, er værdigt,« skriver Mette Marit blandt andet i brevet.

20-årige Marius Borg Høiby er ikke en del af den norske arvefølge, ligesom han heller ikke har en officiel royal titel. Mette Marit er gift med den norske kronprins Haakon, men har sin ældste søn fra et tidligere ægteskab.

261SEjukr-NORWAY-ROYALTY-16.jpg

I sit åbne brev beder kronprinsessen derfor 'dele' af den norske presse, om helt at holde sig fra sin ældste søn.

»Marius ønsker ikke at leve et liv i offentligheden. Min forpligtelse som mor er at tage det ansvar, som er blevet givet til mig på sygehuset for 20 år siden. Derfor vælger jeg nu at bede dele af den norske presse om at give min søn lov til at slippe for fokus på hans person,« lyder det.

Herover ses den 20-årige Marius Borg Høiby med sin mor, kronprinsesse Mette Marit, og sin søster, prinsesse Ingrid Alexandra, til en gallaforestilling i anledning af kong Haralds 25-års regentjubilæum i januar.foto: EPA/VEGARD WIVESTAD GROTT

I brevet afslører Mette Marit desuden, at hendes søn snart rejser hele vejen til USA. Blandt andet for at studere, men også for helt at slippe for den norske presses opmærksomhed.

Den royale udmelding møder dog både kritik og undren blandt flere norske medier. Heriblandt VG, der retter skytses tilbage mod kronprinsessen.

»Der er noget grundlæggende urovækkende og usympatisk over, at vor kommende dronning bruger en kongelig pressemeddelelse til at diktere, hvad pressen bør og ikke bør gøre. Men moderkærligheden gør vel selv en kommende dronning utilregnelig i gerningsøjeblikket. Det kan vi leve med,« lyder det blandt andet i modsvaret fra VG.

Norsk kronprins indrømmer ulovlig udlejning på sin grund Dronn

Heri nævner avisen desuden en række eksempler på, hvordan Marius Borg Høiby selv har påberåbt sig den samme offentlige opmærksomhed, som hans mor nu vil afskærme ham.

Blandt andet nævens den 20-åriges aktivitet på de sociale medier, hvor han både har 41.000 følgere på Instagram samt en yderst populær konto på Snapchat. Derudover skriver VG, at han tidligere er mødt op på den røde løber til diverse kendisarrangementer såsom koncerter og filmpremierer. Sidste år medvirkede Marius Borg Høiby oven i købet i et afsnit af den ekstremt populære norske tv-serie Skam, gør VG desuden opmærksom på.

Kritkken af Mette Marits udmelding bringes også videre af TV2 Norge, der har interviewet generalsekretær i Norsk Presseforbund, Nils E. Øy, der mener, at kronprinsessen er for ukonkret.

»Det, jeg reagerer på, er kraftige påstånde om, at Marius Borg Høiby er blevet generet af dele af pressen og at dette ikke bliver konkretiseret. De (kongehuset.red) fortæller ikke, hvad han har været udsat for eller hvem, der står bag. Så bliver det umuligt at imødekomme eller reagere, når det kritikken rettes mod en række uskyldige medier, siger han til TV2 Norge.

Også hos interesseorganisationen Norsk Redaktørforening, ryster man på hovedet over kongehusets udmeldinger omkring Marius Borg Høiby.

»Han er en del af Norges mest offentlige familie, og da må han også påregne, at der er opmærksomhed om hans person,« siger Reidun Kjelling Nybø fra Norsk Redaktørforening til NRK.

NORWAY ROYALTY

Det norske kongehus kommunikationschef, Marianne Hagen, ønsker ikke at uddybe, hvad Mette Marits kritik af norsk presse konkret bunder ud i. Hun udtaler i stedet følgende til NRK:

»Når han nu fylder 20 år, ønsker vi at klargøre hans fremtidige rolle. Han vil være medlem af kongefamilien hele sit liv, deltage i familiære begivenheder, når det er naturligt, men han vil ikke rejse med på officielle besøg på vegne af kongehuset,« siger Marianne Hagen til NRK

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.