Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»I Schweiz går det rigtig godt. Tak, fordi De spørger.«

Sådan lød det fra kronprinsesse Mary, der onsdag havde forladt de schweiziske alper for en stund og skiftet skistøvlerne ud med stilede, sorte stilletter for at deltage i et arrangement med Mary Fonden i København. Kronprinsessen virkede lidt irriteret over spørgsmålet, men svarede pænt videre.

»Børnene trives, og da vi tog det valg (at tage til Schweiz, red.), tænkte vi, at det ville være en stor gave for vores børn. Og denne måned kan jeg understrege og sige, at det er en kæmpe gave,« lød det videre fra Kronprinsessen, der også fortalte, at hun trives, og at den kongelige familie nyder det schweiziske pusterum.

»Det er et andet tempo. Men det er et godt afbræk for os alle sammen til at nyde en lidt mindre planlagt hverdag. Men børnene er så motiverede til at lære at blive bedre til engelsk. Så det er en rigtig stor gave til dem og til os som familie,« sagde hun, kort inden hun forlod JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen, hvor arrangementet fandt sted.

Kronprinsesse Mary fortalte i en tale om sin mors død.
Kronprinsesse Mary fortalte i en tale om sin mors død. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Kronprinsessen overværede kåringen af vinderne i en mediekonkurrence lavet i samarbejde mellem Mary Fonden, Børn, Unge og Sorg, Østifterne samt JP/Politikens Hus, der havde til formål at bryde tabuet om død og sorg.

Kronprinsesse Mary mistede selv sin mor, Henriette Donaldson, som 25-årig og holdt som en af de første en bevægende tale om sorg.

»Da jeg mistede min mor, stod jeg tilbage med følelsen af, at min verden gik i stå, mens alle andres liv gik videre. Det gjorde, at jeg følte mig meget alene med min sorg,« lød det fra Kronprinsessen, der fortsatte:

»Når jeg ser tilbage på den periode i dag, så tror jeg, at jeg ville have haft glæde af at åbne mere op og inddrage andre i min sorg.«

Kronprinsesse Mary var frisk og stillede gerne op til selfies med alle skoleeleverne.
Kronprinsesse Mary var frisk og stillede gerne op til selfies med alle skoleeleverne. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

I slutningen af sin tale fik den meget veltalende kronprinsesse også tårer frem hos mange tilhørere, da hun roste en af de vindende klasser, 7. A fra Carl Nielsens Skole på Fyn, der havde gennemlevet deres klasselærers død af kræft i 6. klasse.

»I fortalte, hvordan I fulgte med i hendes sygdom, hvordan hun bevarede det gode humør, selv om håret begyndte at falde af hende, og at hun kom og besøgte jer i klassen næsten til det sidste. I fortæller om begravelsen og om den sorg, der fulgte efter. Og som stadig fylder,« sagde Kronprinsessen.

Arrangementet var kronprinsesse Marys første på dansk jord, siden hun sammen med resten af kronprinsfamilien tog til Verbier i Schweiz i begyndelsen af januar, hvor parrets børn skal gå i skole frem til april.

Og kronprinsesse Mary virkede til at nyde at være tilbage på dansk jord.

Kronprinsesse Mary var onsdag tilbage i København.
Kronprinsesse Mary var onsdag tilbage i København. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Kronprinsessen rockede friskt med til tonerne med en lige så ivrig sundhedsminister Magnus Heunicke ved sin side, da sangeren Wafande kom på scenen for at vise, at man også kan fejre livet.

Kronprinsesse Mary fortalte da også, at hun var ganske glad for at være trukket i arbejdstøjet igen.

»I dag har det været en kæmpe fornøjelse at se, hvor dygtige unge vi har,« sagde hun.

Både Kronprinsen og Kronprinsessen er tilsyneladende hjemme i disse dage. Tirsdag var en mere fåmælt kronprins på jagt i Gribskov, mens både Kronprinsen og Kronprinsessen har officielle opgaver på fredag.