Maine er kendt for hummere, en dramatisk klippekyst og i efteråret et landskab klædt i smukke løvfarver. Men staten øverst i USA’s højre hjørne er også oplagt til vinteroplevelser. Vi guider til tre i landsby Bethel.

Snesko

Grafton Notch State Park

At gå på snesko kan muligvis lyde en lille smule kedeligt. Bare at vade afsted i mere eller mindre dyb sne med en tennisketsjer spændt fast under hver fod. Det er det ikke – snesko i dag er mindre – og også mindre klodsede – end en oval plade i tennisketsjer-størrelse, og når man først har vænnet sig til at gå med lidt større afstand mellem fødderne, går det forbavsende nemt.

Der er flere områder i nærheden af Bethel, hvor man kan bevæge sig ud på snesko. Blandt andet Grafton Notch State Park, som er 12 kvadratkilometer uvejsomt terræn med bjerge, huler, vandfald samt 19 af de mest udfordrende kilometer af Appalachian Trail, den 3.500 km lange vandrerute gennem det østlige USA.

Og om vinteren altså fine muligheder for at bevæge sig rundt på i statsparken iført snesko. Og på den måde komme frem til steder, man ikke kan nå uden dem på fødderne, fordi man synker i. Og komme tæt på fugle og små dyr, fordi man ikke kommer larmende på en snescooter eller i forholdsvis fart på ski.

Bor man på Bethel Inn (og også hvis man ikke gør), er det muligt at leje snesko på stedet og gå direkte ud i skoven bag hotellet, hvor også langrendsskiløbere kommer. Udstyret med et kort over området - komplet med snesko-sporene indtegnet - kan man sagtens bruge en halv dag på at gå en fin tur ad små skovstier og føle, at man er meget langt fra civilisationen.

Info: bethelinn.com

Snescooter

Foto: Gitte Holtze
Vis mere

Hvis man godt kan lide fart og følelsen af mange hestekræfter under sig, kommer man ikke udenom at skrive snescooter ind i vinter-programmet i Maine.

I området omkring Bethel er der masser af snescooterspor at fræse afsted på, og bare man har et kørekort, kan man leje en snescooter og med et kort over sporene i området begive sig derudaf.

Det kan godt virke uoverskueligt selv at skulle finde vej ind i skoven, men den del slipper man for selv at skulle spekulere over – man har en guide med på de første godt tre kilometer.

Inden man når så langt, bliver man dog sat grundigt ind i de praktiske elementer omkring snescooterkørsel. Hvordan styrer man sådan en krabat? Hvor sidder gearene og bremsen? Hvor hurtigt kan den køre, og kan den vælte?

Der er ét gear og en håndbremse, den kan godt vælte, men det gør den sjældent, og hvor hurtigt den kan køre, er ikke så relevant, for bare 30 km/t føles, som var man med i Formel 1 på to hjul i vinteromgivelser, så man trykker ikke knappen ned for at få mere fart på, når man kører på smalle snoede stier.

Det kan man til gengæld godt blive fristet til at gøre på de bredere veje i skoven, og så kan det være en god idé at køre stående – det kan give nogle ubehagelige stød at drøne hen over de bump, der nu engang er i vejen.

Leje af en snescooter i to timer koster cirka 750 kr., hvis man kører to sammen, knapt 500 kr. per scooter, hvis man skal have hver sin. Det er dyrere i weekenden. Med i prisen er hjelm, kort, og en guide de første kilometer.

Info: northeastsnowmobile.com

Ski

Sunday River

Foto: Gitte Holtze
Vis mere

Maine har tre skiområder, i denne del af staten er det Sunday River, der dominerer og som er kendt for at være et af de bedste i denne del af USA. Sunday River breder sig over otte bjergtoppe og har 135 pister, som man kan nå via en af de 15 lifte. Samt 1.900 snekanoner, der sørger for konstant sne.

Sunday River som skiområde åbnede i 1959 og har trods udvidelser gennem årene stadig en atmosfære af bjergidyl på den gammeldags måde. Skiudlejningen, som ligger i hovedbygningen, er ikke hip, men hyggelig, og cafeteriaet, som ligger samme sted, er ikke en udstilling i moderne design, men et rart sted, hvor kodeordet er uprætentiøst.

Ude i terrænet er der både pister for begynderen og for eksperter, primært i førstnævnte kategori – 33 procent af pisterne er for begyndere, 36 procent for let-øvede, 19 procent for øvede, og 12 procent for eksperter.

Skihajerne skal især til toppen White Cap, hvor områdets mest udfordrende terræn er, mens begyndere ikke behøver forlade South Ridge, hvor alle pister er beregnet til netop dem. Det er også på South Ridge, ski- og snowboardskolen ligger, og et af bare to steder på skiområdet, hvor pisterne er oplyst, så man kan stå på ski om aftenen også.

Vil man mere end bare et dagsbesøg, er her en håndfuld hoteller og mange hundrede hytter, som alle ligger i gå-afstand (eller med ski-in, ski-out) af lifterne.

Endags liftkort til Sunday River koster cirka 500 kr., men her er bunker af særlige tilbud, der inkluderer ophold – fra tre dages Winterfest, som finder sted 11.-13. december, over børnefestival i januar til en femdages pakke, der inkluderer skiskole.

Info: sundayriver.com