Kan du ikke finde en bolig, så skal du måske gå til håndbold, eller mangler du en parkeringsplads på vejen, så overvej at starte på et svømmehold.

Det lyder måske lidt mærkeligt, men ifølge Jonas Bjørn Jensen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet i København, er idræt svaret på det meste.

»Der er nærmest ikke et samfundsproblem i dag, der ikke kan løses med foreningsidræt,« siger han til Berlingske, samtidig med han præsenterer sit nye idrætsudspil for København.

B.T. har foreholdt ham forskellige samfundsproblematikker og spurgt, om de virkelig kan løses med foreningsidræt. Men Jonas Bjørn Nielsen er stålsat. Det kan de næsten alle sammen.

Jonas, boligmarkedet er svært at komme ind på i København. Du går endda til valg på flere billige boliger. Hvordan er foreningsidræt med til at løse det problem?

»Jeg tror da, at hvis man generelt får et overskud, så vil man nemmere kunne klare sig igennem boligjunglen. For det kan være voldsomt at skulle møde det københavnske boligmarked. Men hovedløsningen er at bygge flere boliger.«

I København er der store problemer med parkering – uanset om man vil have bilerne ind eller ud af byen. Hvordan løser idræt det?

»Hvis man har et lokalt tilbud, så skal man ikke ligge og køre sine børn langt. Hvis man kan leve sit liv lokalt, så er behovet for bil i byen mindre. Det er for eksempel svært at få plads på et svømmehold, så man tager pladsen, uanset hvor den er, og så kører folk rundt i byen. Men kan man få det lokalt, så har man ikke behovet for at køre, og så skal man ikke parkere klokken 21 med alle de andre, som også lige er kommet hjem.«

Hvad med ældreplejen og sundhedssektoren, der er presset?

»I sundhedsforvaltningen har vi lavet mange projekter om bevægelse i løbet af arbejdsdagen for de ansatte.«

Men det giver jo ikke flere hænder?

»Nej, og idræt er ikke hovedløsningen, men der bliver uddannet for få i sektoren, og jeg vil vurdere, at foreningsidræt er med til at fastholde folk på uddannelserne. Det er med til, at man har det godt, når man ikke er på studiet. Foreningsidræt er et kæmpe bidrag til, at folk bliver længere tid på studie og får et bedre og sundere arbejdsliv.«

Hvordan hjælper foreningsidræt på mangel på kvalificeret arbejdskraft?

»Der er måske et af de få problemer, som foreningsidræt ikke kan løse. Men jeg vil også sige, at jo flere tilbud vi har i byen, jo nemmere er det at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Foreningen Sparta er med til at arrangere en masse ting for mennesker i den arbejdsdygtige alder. Ironman, marathon osv., og det gør København spændende for mennesker med specielle kompetencer, som måske overvejede at flytte til Paris, men i stedet vil overveje København.«

Hvordan hjælper det på hjemløshed?

»Idræt har en god effekt på folk, der er på kanten af samfundet. Det er med til at få dem tilbage i samfundet igen. Det gælder også stofmisbrugere. Vi løser det ikke alene med idræt, men det er en vigtig del.«

Men sådanne tilbud findes jo allerede, vil du styrke idrætten for hjemløse og stofmisbrugere?

»Vi har samme problemer som alle andre i Københavns Kommune. Det er svært at få plads og banetid. Det gør det svært at tage idrætssociale initiativer, fordi udsatte borgere for eksempel skal slås med børneforeninger.«

Hvad med biodiversiteten. Hvordan hjælper vi de truede arter med foreningsidræt?

»Hvis vi bygger vores faciliteter ordentligt, bæredygtigt og genbruger byggematerialer. Hegnene rundt om banerne er levende hegn, vi får plantekasser og grønne tage på bygningerne, så skaber vi plads til arterne under pres. Det er et selvstændigt punkt i vores udspil. Men krisen er stor, og der er ikke en snuptagsløsning, men det kan være et bidrag.«

Hvordan hjælper foreningsidræt på den grønne omstilling?

»Hvis der er lokale fællesskaber i hele byen, så har folk mulighed for at springe på cyklen og være sammen med andre mennesker, mens de dyrker lidt idræt, i stedet for at køre langt i bil. Det er enormt klimavenligt at løbe rundt på en fodboldbane.«

»Det er ikke alle problemer, der kan løses med foreningsidræt, men kigger vi på de store samfundsproblemer, så er foreningsidræt et kæmpemæssigt bidrag,« siger Jonas Bjørn Jensen.