Lyt til artiklen

For et år siden udkom en bog, der gjorde en sædvanligvis stille vinterferie på Christiansborg til præcis det modsatte. Siden er den ifølge forlaget solgt i omkring 30.000 eksemplarer.

Bogen, »Den hemmelige Socialdemokrat«, var skrevet af et anonymt og mangeårigt medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe, og selvom den ikke bød på afgørende politiske afsløringer, gav den et sjældent indblik i magtkampe, alliancer og gangsladder i det traditionsrige statsministerparti.

Læs også:

I bogen kunne man blandt andet læse, hvordan erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har kaldt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for »Barbie-Helle«, hvordan socialdemokraten Ole Hækkerup har et magtkort over partiet hængende derhjemme, og hvordan finansminister Bjarne Corydon (S) er en »magtstræber«, der har et horn i siden på Sass Larsen.

Bogen blev udgivet af forlaget People’s Press, og den omfattende virak kom dengang bag på forlagsdirektør Jakob Kvist.

»Det var et meget hektisk forløb. Det blev en meget stor sag, og vi havde ikke forventet, at det hele skulle gå så meget amok,« siger han i dag til Berlingskes politiske site, Politiko.dk.

Læs også:

Ifølge Jakob Kvist har den hemmelige bogs forfatter sikret sig en ikke ubetydeligt sum for sit arbejde.

»Han eller hun har tjent i underkanten af halvanden million. Det er et sted mellem en million og halvanden million, men det er nærmere det sidste,« siger han.

Udgivelsen medførte en regulær klapjagt på bogens pennefører blandt både partimedlemmer og politiske journalister, og flere fremtrædende socialdemokrater mente samtidigt, at de nok kendte forfatterens identitet.

Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S):

Som forlagsmand har Jakob Kvist ikke haft grund til at klage over opmærksomheden. Det har formentlig været med til at sende endnu flere danskere en tur i boghandlen,.

»Der var nogle tweets og reaktioner fra socialdemokrater, der var med til at gøre sagen større, og så voksede det til at blive hele vinterferiens samtaleemne. Det var meget voldsomt på den måde.«

Har du haft dårlig samvittighed over den klapjagt på forfatteren, som bogen også medførte?

»Det er selvfølgelig ubehageligt, hvis uskyldige mennesker bliver intimideret. Men omvendt er det også vilkåret for politisk journalistik, at anonyme udsagn er en stor del af gamet. På den måde er man altid med til at kaste mistanke på flere, når man citerer nogen anonymt. Jeg synes ikke, at bogen er værre eller bedre, end hvad man ser hver dag i medierne,« siger Jakob Kvist.

Socialdemokrater på stribe langede ud efter både bogen og den anonyme forfatter. Politisk ordfører Maja Panduro (S) betegnede den som »fri fantasi«, Ole Hækkerup kaldte den »løgn fra ende til anden«, mens daværende gruppeformand Henrik Dam mente, det var »ukollegialt« af forfatteren.

Til citat ville ingen socialdemokrater sætte navn på deres hovedmistænkte, men på gangene på Christiansborg blev et navn nævnt flere gange end andre: Transportordfører Rasmus Prehn (S) blev således flere steder bragt på banen som et oplagt bud, og han blev samtidig gjort til bookmakernes favorit.

I forbindelse med et gruppemøde hos Socialdemokraterne i slutningen af februar sidste år svarede Prehn igen. Og ligesom alle andre afviste han pure.

»Jeg vil gerne være fri for den mistanke, men den mistanke kan jeg jo kun komme fri af, hvis der er en, der træder frem. Og det er der ikke nogen, der har villet gøre, så i den forstand er jeg lidt magtesløs,« sagde han i kølvandet gruppemødet.

»Jeg er ikke forfatter til den bog. Og jeg har ikke været med til den på nogen som helst måde, og jeg ved ikke, hvem det er. Men nu synes jeg, vi skal komme videre.«

Ifølge forlagsdirektør Jakob Kvist er der formentlig kun en håndfuld mennesker, som kender bogens sande forfatter,

Tror du nogensinde, at det kommer frem, hvem forfatteren er?

»Det håber jeg, men det er ikke op til mig. Vedkommende må selv beslutte, at nu er det tid. Men jeg synes, det vil være en passende afslutning. Så får man den rigtige sløjfe på historien. Men der kan gå mange år endnu, før det kommer frem.«

Skulle det blive afsløret, hvem der står bag bogen, så er der dog ikke penge at vinde længere. Betsafe udbetale alle indskud i december:

»Da vi i sin tid åbnede for spil på væddemålet, var mediepresset enormt, og vi var overbeviste om, at forfatteren ville stå frem relativt hurtigt. I dag må vi erkende, at spekulationerne aldrig resulterede i en klar afsløring. Og det tager vi nu konsekvensen af ved at tilbagebetale indskuddene til vores kunder,« sagde Betsafes oddssætter Thomas Holm i en pressemeddelelse dengang.