»Det ser ud til at være skruen uden ende, og jeg synes, det er helt urimeligt.«

Sådan siger Karina Høeg-Olesen til B.T. med udsigt til en voldsom huslejestigning til januar. Men nu kan der være hjælp på vej til hende – og 180.000 andre danskere, som sidder i samme klemme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) foreslår et midlertidigt loft over huslejestigninger og vil også kigge på, hvordan reglerne er skuet sammen.

»Der er nogen, der lige nu sidder og er bekymret for, om de overhovedet har råd til at betale huslejen. Og sådan skal det ikke være i Danmark,« siger Mette Frederiksen til TV 2.

Det sker efter, at flere medier – herunder B.T. – har sat fokus på, hvordan den skyhøje inflation får op mod 180.000 danskeres husleje til at flyve i vejret.

Som det er nu, reguleres huslejen i primært nyere og nybyggede private udlejningsboliger efter nettoprisindekset – eller inflationen.

Det er det, regeringen vil lave om på.

51-årige Karina Høeg-Olesen havde aldrig troet, at huslejen ville stige så meget, bare fordi hun i lejekontrakten kan se, at den månedlige pris følger nettoprisindekset i Danmark, også kendt som inflationen. Foto: Thomas Nørmark Krog
51-årige Karina Høeg-Olesen havde aldrig troet, at huslejen ville stige så meget, bare fordi hun i lejekontrakten kan se, at den månedlige pris følger nettoprisindekset i Danmark, også kendt som inflationen. Foto: Thomas Nørmark Krog
Vis mere

På grund af, at huslejen følger inflationen, må Karina Høeg-Olesen og op mod 180.000 andre danskere forvente snarlige huslejestigninger på mellem otte og ni procent.

Men står det til regeringen, skal der indføres et midlertidigt loft, som garanterer en maksimal huslejestigning på fire procent over to år.

Ifølge Mette Frederiksen står vi lige nu i en 'ekstrem situation' på grund af den høje inflation, som presser mange danskere på pengepungen – ikke mindst på grund af voldsomme prisstigninger på energi, opvarmning og mange dagligvarer.

Hun og regeringen vil også undersøge, om der kan indføres et andet indeks til regulering af huslejen, så den ikke fremover vil følge inflationen.

For 51-årige Karina Høeg-Olesen betyder den varslede huslejestigning til januar helt konkret, at familiens lejebolig står til at blive 785 kroner dyrere at bo i om måneden.

Det svarer til en huslejestigning på 9.420 kroner om året.

»Det er klart, at hvis det fortsætter med at stige så meget hvert år, så har jeg svært ved se, hvordan vi kan blive boende her, når vi er gået på folkepension og ikke længere har fuldtidsjob,« siger hun.