ARKIVFOTO. SF's tidligere gruppeformand Ebba Strange er død, 83 år gammel. Ebba Strange var medlem af Folketinget fra 1973 til 1994 og gruppeformand fra 1977 til 1991. I øvrigt som tingets første kvinde på en sådan post. Hun gav det et år. I stedet blev det til mere end 20 år i Folketinget, da Ebba Strange blev valgt ind i 1973 for SF efter at have fulgt Aksel Larsen fra DKP til det nystiftede parti. Her blev hun en af pionérerne, som ikke alene overlevede skiftende kriser i partiet, men også kæmpede for kvindernes ligeberettigelse. Som enlig mor med to børn blev hun tidligt vant til at klare sig selv. - De hurdler, vi kvinder skulle overvinde, var noget sværere, end de er i dag, siger Ebba Strange, som var udsat for, at nogle mænd udvandrede, når en kvinde tog ordet. 20. april udkommer hendes erindringer på Forlaget Gyldendal.
ARKIVFOTO. SF's tidligere gruppeformand Ebba Strange er død, 83 år gammel. Ebba Strange var medlem af Folketinget fra 1973 til 1994 og gruppeformand fra 1977 til 1991. I øvrigt som tingets første kvinde på en sådan post. Hun gav det et år. I stedet blev det til mere end 20 år i Folketinget, da Ebba Strange blev valgt ind i 1973 for SF efter at have fulgt Aksel Larsen fra DKP til det nystiftede parti. Her blev hun en af pionérerne, som ikke alene overlevede skiftende kriser i partiet, men også kæmpede for kvindernes ligeberettigelse. Som enlig mor med to børn blev hun tidligt vant til at klare sig selv. - De hurdler, vi kvinder skulle overvinde, var noget sværere, end de er i dag, siger Ebba Strange, som var udsat for, at nogle mænd udvandrede, når en kvinde tog ordet. 20. april udkommer hendes erindringer på Forlaget Gyldendal. Foto: Axel Schütt

Tidligere medlem af Folketinget (SF), Ebba Strange, er død, 83 år.

Ebba Strange blev børnehavepædagog 1950. Frem til 1961 arbejdede hun i københavnske institutioner, hvorefter hun videreuddannede sig til børne- og forsorgspædagog og flyttede til Århus, hvor hun bl.a. var lærer på Socialpædagogisk Børnehaveseminarium. 1971-76 var hun kursusleder på Danmarks Lærerhøjskole.

Ebba Strange var medlem af DKP fra 1950 indtil 1959, da hun fulgte Aksel Larsen over i SF. Hun var medlem af Folketinget 1973-94, valgt i Århus Amt, og 1977-91 partiets gruppeformand. Ebba Strange blev født i Flensborg af danske forældre og blev moderløs som toårig, men faderen anede uråd om den politiske udvikling i Tyskland og flyttede i 1933 familien nordpå over grænsen til Bredebro, hvor der også dagligt måtte tages stilling til dansk kontra tysk. Spændingerne i grænselandet blev karakterdannende.

For Ebba Strange, der i mange år var SFs myndige og loyale veteran, var der ingen tvivl om, at familien i den gryende nazitid blev nødt til at tage stilling og vælge side.

Ebba Strange var tidligt politisk vakt. Men i 1958 valgte hun DKP fra og var med i det nystiftede SF fra 1959, og her blev hun efter Aksel Larsen-æraen det forbindende led med den store autoritet og det markante blik over brillerne. Mens den store rorgænger, Gert Petersen, på broen stod for visionerne, var hun den, der med kløgt, varme og loyalitet fik maskinrummet til at fungere - bl.a. under partiets voldsomme interne magtkampe i 1970erne.

Også efter folketingstiden sluttede 1994 havde Ebba Strange utallige tillidsposter, bl.a. med stor interesse for Sydslesvig. Som pensionist nød hun bare at være privat hjemme i rækkehuset i Århus-forstaden Tranbjerg - med natur, kunst og kultur samt med børn og børnebørn.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.