Mens nomadefamilien fra Langeland leger gemmeleg med myndighederne, betaler børnene prisen. Det mener moderens lillesøster.

Børnene går i seng med tomme maver og fyldte bleer. De er indadvendte og har svært ved at knytte sig til andre mennesker. Deres hverdag er ustabil. Sådan beskriver 22-årige Nina Klink sine små nevøer og niecers tilværelse. Hun er lillesøster til moderen i nomadefamilien fra Langeland, der lige nu er eftersøgt i hele Europa. Den 28-årige kvinde og hendes ti år ældre mand er flygtet fra Langeland Kommunes krav om en tvangsundersøgelse af deres fire små børn. Nina Klink har valgt at stå frem, fordi hun ligesom myndighederne frygter for børnenes tarv. Nomadefamilien har boet i adskillige lande og utallige byer i Danmark - et rodløst liv som de fire børn ifølge nomademoderens lillesøster lider under. - De er specielle efterhånden, fordi de er flyttet så meget rundt. De er anderledes end andre børn. Det er lidt svært at forklare, men de opfører sig på en anden måde. De er indelukkede, siger Nina Klink. Men det er ikke bare den evige flugt fra myndighedernes indblanden, der har frarøvet børnene en stabil barndom med legekammerater og kontakt til omverdenen. Deres i forvejen isolerede og flakkende tilværelse er også præget af, at forældrenes livsstil er barnlig, fortæller 22-årige Nina Klink. - De er så umodne. Bare det der med, at de har fire børn, og de ikke prioriterer aftensmad højest, men de køber bærbare computere og nye telefoner. Den der måde de simpelthen bare snyder alle folk på - det er noget af det mest umodne i hele verden, siger søsteren. - Børnene har ikke sengetøj på deres senge, de går rundt med fyldte bleer og går sultne i seng. De får ikke en ordenlig kost, og det er begrænset, hvad de har, fordi ting bliver efterladt, hver gang familien flytter, uddyber hun. Forældreparret arbejder ikke, og ifølge Charlotte Jensen, souschef i Langeland Kommunes Børne-og Kulturafdeling, 'hutler de sig frem med plat og kriminalitet og skylder penge til forskellige folk'. En beskrivelse som Nina Klink genkender. - Jeg blev engang kontaktet af en mand, der havde købt en cykel af dem til 10.000 kroner, som han ikke fik. De lever af at sælge ting, der ikke eksisterer, og de røvrender folk, når de har fået pengene, forklarer hun. - Jeg er rigtig, rigtig ulykkelig over, at deres liv er så useriøst. Den 28-årige kvinde 'M' mødte den ældre hollænder 'E' til en festival i Danmark tilbage i 2003. Deres forhold var fra starten turbulent, og Nina Klinks bekymring voksede i takt med børneflokken.

Alkoholiseret og aggressiv

Hun ønsker først og fremmest, at de fire børn, der alle er under seks år, bliver tvangsfjernet - det burde være sket for længe siden, siger hun. Men hendes tanker kredser også om storesøsterens ve og vel. - Jeg er bange for, hvordan 'E' behandler børnene, men også min søster. Jeg tror, det her er noget, hun ikke rigtig kan komme ud af faktisk. Jeg synes jo, det er ham, der er idioten i det der, siger Nina Klink. - Jeg ved ikke med børnene, men han har slået min søster flere gange. 'E' er alkoholiseret og meget aggressiv. Og det kan man godt mærke på børnene - det er noget, de er bange for. Det var et tip fra Aarhus Kommune, der satte Langelands sociale myndigheder på sporet af nomadefamilien. Men netop som kommunen var klar til at gribe ind, forsvandt de seks personer fra deres lejede bolig midt om natten. - Sådan har det kørt i mange år, fortæller Nina Klink og kalder situationen for frustrerende. Det unge forældrepar flytter simpelthen, når myndighederne bliver for nysgerrige, eller de ikke længere kan løbe fra huslejen. Nina Klink har sidst talt med sin søster for tre måneder siden. Hun håber inderligt, at familien snart kommer frem fra deres skjul eller bliver fundet af politiet. - De har fire fantastiske børn, som bare skal have det godt, siger hun.