Det går igen fremad for oppositionen, DF taber fortsat stemmer og Kristendemokraterne står stadig til at ryge ud af Folketinget. Det viser dagens Gallup-måling foretaget for Berlingske.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Oppositionen har igen fået vind i sejlene. Det viser en dagfrisk meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske.

Ifølge målingen kan rød blok samle et flertal på 94 mandater, mens blå blok står til at få 81 mandater.

Det er dermed den eksakt omvendte situation i forhold til valget i 2007, hvor regeringen og dens støttepartier kunne mønstre et flertal på 94 mandater, mens oppositionen måtte nøjes med 81 mandater.

Socialdemokraterne står til at få 47 mandater, SF 18 mandater, De Radikale 16 mandater, mens oppositionens højdespringer, Enhedslisten, ifølge dagens Gallup-måling er rykket op på hele 13 mandater.

Lille tilbagegang for de Radikale

De Radikale har reddet på en bølge af succes siden statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev valget fra Marienborg - og høstede især positiv opmærksomhed, efter at Margrethe Vestager og Lars Barfoed på forsiden af Berlingske, gav hånd på en ny alliance. De Radikale står dog til en lille tilbagegang i dagens meningsmåling.

Men da SF samtidig går frem til 18 mandater, rykker De Radikales tilbagegang ikke på oppositionens samlede føring.

Blå blok får i dagens måling 47,2 pct. af stemmerne, mens rød blok samlet får 52,8 pct. af stemmerne, hvilket ligger meget tæt op ad stillingen ifølge Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af meningsmålinger offentliggjort inden for den seneste måned.

Kristendemokraterne stadig på vej ud

Venstre kan i dagens meningsmåling spore en lille fremgang - fra 23,0 pct. af vælgernes stemmer til 23,7 pct.

Dansk Folkeparti bløder dog fortsat stemmer, og står med dagens meningsmåling til at miste fire mandater i forhold til valgresultatet i 2007. Vælgernes støtte til Dansk Folkeparti er således faldet fra 13,6 pct. i seneste meningsmåling til 12,1 pct. i dagens Gallup.

Det ville ved et valg i dag sikre Dansk Folkeparti 21 mandater i Folketinget, mod 24 ved valget i 2007.

Målingen giver desuden Kristendemokraterne så svag opbakning, at partiet stadig ikke står til at komme over spærregrænsen på 2,0 pct. Kun 1,0 procent af de adspurgte vælgere vil stemme på Kristendemokraterne, hvilket ikke er nok til at sikre dem en plads i Folketinget.

Det er dog ikke den eneste måde, Kristendemokraterne kan sikre sin overlevelse på Christiansborg. Et parti kan nemlig også komme i Folketinget, hvis det opnår mindst ét kredsmandat. Og det er netop, hvad Kristendemokraterne håber på ved dette valg.

Hver storkreds er tildelt et antal kredsmandater, der fordeles partivis efter, hvor mange stemmer hvert parti har fået i de enkelte storkredse. Hvis nok vælgere i samme storkreds sætter deres kryds ved liste K på torsdag - som partiet lige nu håber, det vil ske i Vestjylland - bliver den af Kristendemokraternes kandidater, der får flest personlige stemmer, valgt ind i Folketinget.

Uanset om partiet får stemmer nok til at nå over spærregrænsen eller ej.

Kristendemokraternes spidskandidater i Vestjylland, der blandt andet tæller Per Ørum Jørgensen, har derved en - i hvert fald teoretisk - chance for at trække så mange stemmer hjem for partiet, at det opnår et kredsmandat.

Præcis hvor mange stemmer, partiet skal hive hjem, afhænger af den samlede valgprocent. Beregninger viser dog, at der har tidligere skullet omkring 18.000 stemmer til for at opnå et kredsmandat i Vestjylland.Om Gallups undersøgelse

De største partier har en statistisk usikkerhed på ca. ±3 procentpoint, for de mindste er usikkerheden ca. ±2 procentpoint. Den statistiske usikkerhed angiver det interval, den faktiske stemmeandel med 95 pct. sandsynlighed rammer inden for.

Gallup-målingen er baseret på 2.010 telefoninterview med et repræsentativt udsnit af vælgere, der i perioden 8.-10. september har svaret på, hvor deres stemme vil falde ved folketingsvalget på torsdag.