Hvis Helle Thorning-Schmidt bevidst har fodret Justitsministeriet med urigtige oplysninger, risikerer hun at blive straffet med bøde eller i værste fald fængsel. Det vurderer to af Danmarks førende eksperter i strafferet.

- Der er klare regler i straffeloven for, at man ikke må give urigtige oplysninger til en offentlig myndighed. Ifølge straffelovens paragraf 163 kan man straffes med op til fire måneders fængsel, siger Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet.

Paragraffen i straffeloven er blevet relevant, fordi Helle Thorning-Schmidt 14. oktober 2009 sendte en mail til civilkontoret, en enhed under Justitsministeriet. Her slår Thorning fast, at hendes mand Stephen Kinnock hver eneste weekend året rundt opholder sig i Danmark.

DEBAT: KAN MAN STOLE PÅ, HVAD HELLE THORNING SIGER, EFTER DEN NYE AFSLØRING OM MANDENS SKATTESAG?

Kan man stole på, hvad Helle Thorning siger, efter B.T.s nye afsløring om mandens skattesag?

Forklaringsproblem

Det står i kontrast til, at hun i starten af juli udtalte til flere medier, at ægtemanden i virkeligheden blot opholder sig 33 weekender om året i landet og derfor ikke bør betale dansk skat.

Hvis Helle Thorning-Schmidts seneste udtalelser er rigtige, så har hun et forklaringsproblem overfor Justitsministeriet.

- Så er der er tale om, at der er opgivet nogle faktiske oplysninger, som en myndighed efterfølgende skulle træffe en beslutning ud fra, siger juraprofessor ved Copenhagen Business School, Vagn Greve.

Også Vagn Greve peger på, at straffelovens paragraf 163 kan komme i spil.

- Af lovteksten fremgår det, at den, som afgiver urigtige oplysninger til det offentlige, kan »straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder.

RETTELSE: Torsdag den 29. juli skrev B.T. i en lille forsiderubrik: "Jurist ikke i tvivl: Det er strafbart" om den kendsgerning, at Helle Thorning-Schmidt til offentlige myndigheder har afgivet forskellige oplysninger om sin mands ophold i Danmark. Det burde af rubrikken være fremgået - som det gør af artiklen inde i avisen - at den interviewede jurist mener, at det er strafbart, hvis det kan bevises, at det er gjort med forsæt.

B.T. beklager fejlen. B.T.s Red.

DEBAT: Kan man stole på, hvad Helle Thorning siger, efter B.T.s nye afsløring om mandens skattesag? Scroll ned og deltag i debatten.