Rigtig mange danskere er alvorligt gældsplagede. En opgørelse fra Debitor Registret, Danmarks næststørste skyldnerregister, viste i 2010, at problemet aldrig har været større. Alene i september 2010 har Debitor Registret modtaget 11.000 nye gældsforhold - en stigning på 38 pct. i forhold til gennemsnittet af årets første otte måneder.

Med Plus får du:

- Hele artiklen "Flere danskere i håbløs gæld"

- Guiden "Begynd i dag - slip af med gælden"

- Artiklen "Lånehajerne styrer selv"

- Tjekliste til gennemgang af din økonomi


Køber du et abonnement i stedet for denne ene artikel får du også adgang til resten af vores historier om privatøkonomi samt vores støre økonomi-guide "Få en bedre økonomi".



Få klik med musen eller få tryk på mobiltelefonen, og der er penge på kontoen. Men renterne er skyhøje, og mange danskere kommer i klemme, når pengene skal betales tilbage.

Lande som Tyskland, Belgien, Frankrig og Schweiz har alle et loft over, hvor høje renter man må kræve for et lån, men i Danmark er der intet loft, og der er heller ikke politisk opbakning til at indføre et renteloft.

En nylig offentliggjort rapport fra Økonomi- og Erhvervsministeriet argumenterer for, at indførelse af et renteloft ikke vil gavne forbrugerne, da konkurrencen vil minimeres på lånemarkedet, og renten derfor vil nærme sig renteloftet.

En argumentation, Forbrugerrådet ikke helt forstår. »Jeg forstår ikke rapportens argumenter for ikke at indføre et renteloft. De dyreste lån vil blive billigere og samtidig vil det tvinge udlånerne til at være mere forsigtige med at låne penge ud. Ingen har gavn af at optage dyre lån, de ikke kan betale tilbage, « siger Troels Holmberg, økonom i Forbrugerrådet, som foreslår et renteloft på 15 pct. plus diskontoen, som i skrivende stund er 0,75 pct.

V: Danskerne må klare sig selv

Men ifølge Venstres forbrugerordfører Flemming Damgaard Larsen er det helt udelukket at indføre et prisloft. »I regeringen vil vi ikke indføre et prisloft på renter. Det handler ganske enkelt om, at danskerne skal være mere kritiske og bruge deres sunde fornuft, når de tager et lån,« siger han.

Der er i straffeloven en paragraf, der handler om åger, hvor man udnytter en persons økonomiske situation til at indgå et aftaleforhold, hvor ydelsen står i væsentligt misforhold til det, man får.

Denne paragraf bliver ikke brugt i forhold til de dyre forbrugslån, der findes på lånemarkedet i dag.

»Man bliver nødt til fra politisk side at se på, hvilke forretningsmodeller man kan tillade på lånemarkedet. Denne bestemmelse i straffeloven bliver reelt ikke brugt, og det er et problem, at politikerne ikke vil indføre et prisloft, for der er rigtig mange forbrugere, der kommer i klemme, når pengene skal betales tilbage,« siger Troels Holmberg.