Rigtig mange danskere er alvorligt gældsplagede. En opgørelse fra Debitor Registret, Danmarks næststørste skyldnerregister, viste i 2010, at problemet aldrig har været større. Alene i september 2010 har Debitor Registret modtaget 11.000 nye gældsforhold - en stigning på 38 pct. i forhold til gennemsnittet af årets første otte måneder.

Med Plus får du:

- Hele artiklen "Flere danskere i håbløs gæld"

- Guiden "Begynd i dag - slip af med gælden"

- Artiklen "Lånehajerne styrer selv"

- Tjekliste til gennemgang af din økonomi


Køber du et abonnement i stedet for denne ene artikel får du også adgang til resten af vores historier om privatøkonomi samt vores støre økonomi-guide "Få en bedre økonomi".



  1. Erkend, at du har et økonomisk problem og forbered dig på at bruge al din energi på at løse det.
  2. Lav først et budget. Det giver dig et vigtigt overblik over din økonomi, og hvad dit rådighedsbeløb er om måneden. Brug så meget som overhovedet muligt på at afvikle gælden. Hvis du kan, er det er en god idé at oprette en nødopsparing på 5.000 kroner til uforudsete udgifter – så går den pludselige regning ikke ud over dit daglige budget.
  3. Forøg din indkomst, hvis du har tid til det. Der findes masser af forskellige fritidsjob, som let kan give dig et par tusinde ekstra om måneden.
  4. Snak med din bank og andre lån-udbydere. Hvis du har fl ere lån samme sted, kan det være en billigere løsning at lægge lånene sammen.
  5. Hvis du er i tvivl om, hvordan din gæld skal afvikles, kan du få vejledning hos f.eks. Forbrugerrådet, som tilbyder gratis gældsrådgivning fl ere steder i landet.
  6. En mulighed er at ansøge om gældssanering . Du skal dog være opmærksom på, at du skal have været gældfri – det vil sige ikke have optaget nye lån – i tre til fem år, fra du ansøger, til du kan få gældssanering.



Klik på grafikken for at se, hvad du kan gøre ved din gæld.



Foto: B.T. Grafik
Vis mere