Forfatter Erling Jepsen, der er aktuel med bogen Gramhavet, fortæller her om, hvordan han på grund af Weekendsex-blade havde fået en forkert idé om, hvilke dristige ting voksne kunne finde på at gøre i enrum.

Følg hans liv i billeder og få blandt andet et indblik i, hvordan virkeliggjorde sine drømme for sent, fik weekendsex bag salmebøgerne og meget, meget mere ...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og læs meget mere om Erling Jepsen suppleret med masser af billeder fra det private fotoalbum.


Forfatter Erling Jepsen, der er aktuel med bogen Gramhavet, fortæller her om, hvordan han på grund af Weekendsex-blade havde fået en forkert idé om, hvilke dristige ting voksne kunne finde på at gøre i enrum.

1. Ville sparke kniven væk

Her sidder min far med avisen Jyske Tidende, og jeg har lånt hans mælkekasket. Før puberteten havde jeg en fin barndom. Der skete godt nok nogle ting rundt om mig med mine fire ældre søskende, men det optog mig ikke så meget. Dengang var der mange børn i gaden. De større børn passede på de mindre. Vi kom ofte op at slås, og den dag i dag har jeg ar fra det. Det var ret eventyrligt. I et tegneserieblad havde jeg set, at man kunne sparke kniven ud af hånden på sin modstander. Sådan fik jeg et rigtig langt knivsnit på mit skinneben. Jeg har også et grimt ar i låret fra en rusten hobbykniv. Min mors største bekymring var altid, om der var sket noget med tøjet, for det skulle jo sys, eller der skulle købes nyt – huden voksede jo sammen af sig selv.

2. I kamp mod tilflytterne

Vi børn var især bange for de to drenge, Benny Blodbad, der havde hobbykniven, og Johnny Smalrøv med kniven. Jeg er forresten også blevet skudt med luftbøsse på hagen. Vores kampe gik ud over tilflytterne, som typisk havde unge forældre. De fik bygget huse med nærmest flade tage uden udhæng og garageporte og andre mærkelige ting. Tilflytterne kunne vi ikke li’, og de ville ha’ banen, den nedlagte jernbane, som bare groede til. Det var alletiders sted at lege. Vi havde et afmærket territorium, men de kom listende og overtrådte grænsen. Så begyndte kampene, og vi måtte vi tage én til fange. Han blev bundet og tortureret med en kæp. Vi var også misundelige på tilflytterne, for de måtte godt have længere hår, og de fik ikke klø derhjemme. Men vi var stærkere, det var vi sgu. Min farmor havde syet dette her indianerkostume til mig, da jeg var tolv år.

3. Virkeliggjorde drømmen for sent

Min far havde en drøm om at få sit eget mælkeudsalg, men han var en forsigtig mand, så da det endelig lykkedes for ham, var det for sent. Ismejeriernes storhedstid var slut. Han var ellers sikker på, at der altid ville være brug for en mælkemand, og jeg kunne overtage det senere. Der var ikke noget, jeg hellere ville. Det viste sig senere, da han fik ismejeriet, at det slet ikke var, som det skulle være. Som han sagde om kunderne: »Der kommer et par stykker om formiddagen, men så tager det af hen ad eftermiddagen«. Det gik slet ikke. Min mor var medhjælpende hustru i ismejeriet, samtidlig skulle hun passe mig, mens de andre gik i skole. Om lørdagen kunne der komme flere kunder, så det var nødvendigt at binde mig til en træpæl ude i haven. Jeg havde lederhosen på, fordi min mor var fra Hamborg; det var nemt at binde mig i stropperne. Hun kunne kigge ned til mig fra køkkenvinduet. Min søster syntes, det var lidt synd for mig, så hun pjækkede en time fra skole, så hun kunne se til mig om lørdagen. På billedet havde jeg fanget en bækørred, som jeg solgte til fru Simonsen for syv kroner. Hende var jeg meget betaget af.

4. Intet juletræ, men weekendsex bag salmebøgerne

Det billede gav min ven Henrik Ruben Genz mig, for han vidste, at vi ikke måtte danse om juletræet, fordi vi var missionske. Jeg var ret misundelig på ham, for julen hos mig var jo meget højtidelig, hvor vi læste højt af Bibelen og aldrig havde juletræ. I stuen i barndomshjemmet på Åvej i Gram havde vi et skab med biblen og salmebøger, og inde bagved lå nogle frække blade. Det var rigtige Weekendsex. Det, jeg vidste om sex, da jeg skulle klare mig senere, var det, jeg havde fra de blade. Jeg ved ikke, hvordan jeg kunne regne det ud, men jeg havde forstået, at dem på billederne var ludere, de var betalt for at gøre det. Første gang jeg var i seng med en pige – hun var tre-fire år ældre end mig – tog hun min dillermand i munden, og det blev jeg så forskrækket over, at jeg sparkede hende ud og sagde stop. For hun måtte jo være luder! Den søde, stakkels pige, jeg kan se hende for mig endnu. Hun var også fra god familie, og hendes far var indenfor bankvæsenet. Det hele skulle sådan set være i orden, men så tog hun altså min tissemand i munden. Så måtte hun jo være sådan en som dem i de der frække blade. Det skete, da jeg var omkring 17-18 år og boede i Haderslev på kollegium, mens jeg gik i gymnasiet.

5. Mor hilste på Goebbels

Det var min tyske mors bror, der havde den Ford helt til venstre. Da vi kørte til Ribe i den på de brostensbelagte gader, satte hornet sig pludselig fast, så den dyttede hele tiden. Bilen kørte så langsomt, at nogle kammerater kunne løbe ved siden af. Min mor kunne fortælle om tiden omkring Anden Verdenskrig, hvor hun var i Hamborg og trykkede hånd med Goebbels. Om søndagen hørte de taler om Hitlerjugend, og hun havde en buket blomster med, i håb om at hun kom op på scenen, mens der blev råbt Sieg Heil. Propagandaen var jo lidt mere effektiv dengang. Hun troede, Polen var meget krigerisk og en trussel mod Tyskland. Som barn var jeg meget stille og iagttagende. Min første erindring er lidt trist. Jeg sad på toilettet, og da min mor skulle tørre mig, sagde min far, at hun skulle spare på toiletpapiret. Min mor sagde, at så skulle der bruges mere vaskepulver, og det kostede jo også.

6. Gik oppe om natten og skreg

Når vi sloges, havde vi tit masker på, ligesom her. Det var virkningsfuldt at skræmme hinanden med masker og lommelygter, fordi man ikke kunne vide, hvem den anden var. Den hvide Mercedes var en, min vens tyske far havde, der var jo mange blandede ægteskaber i Sønderjylland. Der var misundelse over den bil, og jeg tror, mine forældre meldte ham til politiet, fordi de mente, han snød for at betale vægtafgift. Min far så meget skævt til alt, der var tysk, og det var lidt mærkeligt, når min mor var tysker. Hendes familie var ikke meget for, at hun skulle giftes med ham. Han var heller ikke helt rask, han gik oppe om natten og skreg.

7. Overtog de gamle luftgeværer

Jeg sad der med et Diana 1 luftgevær. Jeg overtog min storebrors luftbøsser, efterhånden som han skiftede til større modeller, og til sidst en salonriffel. Den eftermiddag skød jeg mod kaninerne i buret hele dagen, men uden hagl. De hoppede rundt igen og igen. Skøre Steen var en udviklingshæmmet dreng, som blev skudt i hovedet med en salonriffel i et vådeskud. Det var meget alvorligt, og han gik rundt med en bandage om hovedet bagefter. Men han tog sig ikke af det: »Hvis nogen skulle blive skudt i hovedet, så var det da godt, det var mig, for jeg er jo så dum«. Lægen kunne ikke konstatere, om han var blevet hjerneskadet, for det var han i forvejen. Der var ikke en gnist af ondskab i ham.

8. Havde meget at fortælle

Til min konfirmation fik jeg en pose penge, og der var nok til en kassettebåndoptager, og der begyndte jeg at indtale historier. Fra jeg var helt lille, var jeg sådan en, der fortalte mine ældre søskende historier. Jeg var en klovn, der kunne underholde dem. De grinede meget, jeg havde så meget at fortælle, at det flød over. I dag tager jeg meget rundt i landet og fortæller historier og læser op fra mine romaner. Senest bogen Gramhavet, hvor jeg fortæller meget, meget mere om mine første 16 år.

9. Plagede hende med historier

Min datter Olivia Nicoline Jepsen er i dag 17 år. Hun har det sorte bælte i karate og kan altså også slås. Jeg ville ellers gerne ha’, hun skulle danse ballet. Det har været en overraskende positiv oplevelse at blive far. De første år sagde mig nu ikke så meget, men nu siger hun mig imod, og hun forstår mine vittigheder. Hun går i 2. g. og siger tit til mig: »Ikke flere historier fra Gram«, for hele hendes barndom har jeg plaget hende med de historier.