Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'. I denne uge med kunstner Kristian Von Hornsleth.

Forklaringen på min store succes skal findes i ... min evne til at kapitalisere på min store og vedvarende angst overfor at være menneske i den her fantastiske og forfærdelige verden, hvor jeg føler mig utryg og bekymret for alting - miljøet, sygdomme, krig, Putin og Trump. Jeg tænkte: I stedet for at gå og være bekymret for noget, kunne jeg så ikke folde det ind i min kunst? Den er min indre oliekilde, som jeg kan leve af, fordi jeg har så meget af det.

Det var ret skuffende da ... jeg ikke kunne få Porschen over 300 km/t. Jeg skubbede den op til 298 km/t denne dag, hvor vejen var tør, og der ikke var trafik. Jeg kan simpelthen ikke få den over 300 på danske motorveje. Nej, jeg var ikke alene afsted, børnene og min mor på 85 var med. Hun opdagede det ikke, hun sad og sov. Den larmer jo ikke. Jeg går ind for total frihed til individet. Jeg dur ikke til at leve i denne her børnehavestat, hvor man bliver barnepiget. Næ, fri hash, fri stoffer, frie hastigheder frihed til at være rummelig.

Folk fatter ikke min kunst ... fordi de tror, de skal fatte det. Alle kan fatte kunst. Hvad kunst skal gøre godt for? Ved bare det, at du spørger sådan, har du erkendt, som min psykiater siger: ’erkendelsen af sygdommen er jo halvvejs til helbredelse’. I og med at du stiller det spørgsmål, er du allerede ikke indifferent, men proaktiv i din søgen efter en eller anden klangbund i dit eget liv.

Jeg bliver tit misforstået med ... mine budskaber i malerierne. Men det er en del af pakken. Det er sundt at undre sig, og hvis man ikke forstår billederne umiddelbart, bliver misforståelsen foldet med ind som en del af værket. Hvis der står ’Fuck the poor’, er det en tyk ironi. Hvor du kan vælge at tænke: ’Nej, det kan man ikke skrive, det er synd for de fattige’. Måske er billedet en trojansk hest, så når man har fået billedet med hjem, og har tænkt over sagerne, minder det én om noget helt andet. Måske handler det om, at det er underligt, at 10 pct. på planeten ejer 90 pct. og resten knokler i deres ansigtssved for at klare den.

Min kunst må godt gøre ondt ... ligesom akupunktur, så gør det godt bagefter. Hornslethkunst går aldrig af mode ligesom Levis, fordi smerte går aldrig af mode. Kunst er, ligesom poesi, noget, som ikke ALTID afspejler en bestemt holdning, og som, når det fungerer, kan få nogle til at blive bedre mennesker og få dem til at holde op med at tæve konen, smide skrald i havet og stemme på nogle ekstreme tosser.

Det dejlige ved kvinder er, når de ... kan squirte mere end tre meter. Jeg har oplevet det ved nogle rockerfester, det var sjovt. Der var ‘squirtecontests’. Om det var tis? Det ved jeg ikke. Det, der kom ud, smagte ikke af tis.

Det irriterende ved kvinder er, at ... vi er nødt til at ha’ dem. Det er irriterende at være forelsket, jeg elsker min kone, men det tager så meget af ens tid, men hun minder mig om, at der måske er andet i livet end kunst. Irriterende, at kærligheden er altædende. Jeg ville ønske, jeg bare var en robot, uden følelser, men det er jeg ikke. I 2032 er vi alle cyborgs, halvt menneske og halvt robot, ifølge Ray Kurzweil. Husk jeg sagde det i 2018.

Jeg er ret skarp til ... at få for mange idéer, der ikke bliver ført ud i livet. Jeg er også skarp til ikke at blive bange, hvis folk stjæler mine idéer. Jeg får stjålet idéer til værker og tanker. Og fordi jeg er sådan en skabsbuddhist, så ved jeg, der kommer mange idéer hele tiden, så jeg er ikke bange for at dele ud. Jeg prøver at leve op til mine egne idealer om at være gavmild. På alle planer, også seksuelt. Om konen er indforstået? Jeg troede, vi levede i et åbent forhold?

Jeg duer ikke til... problemet er, at jeg dur til alt, næsten. Jeg synes, alt er sjovt, jeg kan også li’ at stå i kø i supermarkedet, jeg kan li’ at hente en liter mælk, snakke med en filosof eller en rengøringsmand. Jeg synes, det er sjovt at leve. Men jeg dur ikke til at snakke med kedelige mennesker, indadvendte småborgerlige røvhuller. Jeg dur heller ikke til at forholde mig til nærigrøve og folk, der ikke holder aftaler. Og jeg dur ikke til, når folk bevidst ta’r røven på mig. Jeg kan ikke leve med sådan nogle mennesker. Jeg har opsagt flere venskaber gennem tiden skriftligt. Hvis nogen har taget af mine penge, eller ikke har overholdt en aftale, har jeg sendt et brev og afsluttet venskabet. Jeg er ikke god til at tilgive. Jeg går ind for hård konsekvens.

Jeg går efter pengene i ... Solrød strand, hvor der er flest millionærer pr. kvadratkilometer. Og de har ikke dårlig smag længere, der er kommet en ny generation af selvbevidste unge finansløver, der bor ved sydkysten. Det er det nye sort. Gentofte og Hellerup er kun halv størrelse tilsammen. Jeg åbner min nye udstilling i Solrødcentret, den 15.-18. marts, hvor alle er velkomne lige overfor Brugsen. Et nyt område for mig. »Hornsleth-Southside«. Udstillingen varer fire dage, og der er gratis, signerede plakater til de første 100 gæster. Fernisering torsdag kl. 16, og udstillingen fortsætter til og med søndag aften, alle dage fra 10-18.

Jeg var hunderæd, da ... jeg blev arresteret i Colombia med kokain i min bæltetaske. Jeg var 19-20 år og rejste rundt med en ven. Jeg vil nødigt nævne den person ved navn, som puttede det ned i min taske, men han er i dag bankdirektør og hedder ***** **** (navn censureret, red). Jeg kom i spjældet, og der skete ikke så meget andet, end at jeg skulle rådne op dernede. Men efter et par timer, så det bedre ud. Jeg kunne købe mig fri for 300 dollar, de sidste penge vi havde. Og så var det ellers med at komme ud af landet. Det var meget mærkeligt at mærke, at måske blev jeg nu låst inde i mange år. Det var skræmmende at skulle se frem til at være i sådan et røvpulerfængsel.

Jeg blev dybt uretfærdigt behandlet, da ... Camilla Stockman skrev om mig i Politiken og Landsretten afviste, at der var tale om fri kunst, da jeg havde lavet en collage, hvor det fremstod, som at hun blev gangbanged af seks sorte fyre. Hun havde drillet mig i medierne, og jeg drillede tilbage. Og det var dybt uretfærdigt, at jeg skulle af med 100.000 kr. for at svare igen mod en journalist, der har magten på sin side.

Det gik op for mig, at jeg var dobbeltmoralsk, da ... jeg så på mine tidlige malerier i og med, at jeg ville gerne være imod alle, men også elskes af alle. Man må jo enten falde til patten og opføre dig ordentligt eller tage skraldet. Du kan ikke både være elsket og genere alle folk. Den hænger ikke sammen. Desværre.

Det er upassende, når folk ... blander sig i andre folks liv. Om hvad de har på, hvad de siger, og hvad de gør. Så længe det ikke generer nogen.

Jeg accepterer simpelthen ikke ... hvis du fordrejer mine ord. Kun hvis det bliver sjovt og opløftende.

Jeg bad til Gud,.. da ... jeg fandt ud af, at han var en stor, fed løgn og nogle præstesvindlere havde bildt folk ind i 2000 år, at han var der. For ingen ved jo, om han er der. Jeg bad til Gud om, at folk ville holde op med at tro på det sjask. Og specielt ikke bilde mine børn ind, at der sidder en gråhåret fætter og bestemmer noget ude i universet.

Hvis jeg var Danmarks enerådende hersker, ville jeg straks ... afskaffe monarkiet og indføre en moderne republik, hvor spændende, inspirerende mennesker kunne blive valgt til konge og åndelig guide for landet. Det er bedre end et monarki, man kun ser, når de er på jagt eller skiferie.

Jeg kan godt blive misundelig på ... dem, der har penge og succes, rigtige penge og succes, rigtig kærlighed og som er super-intellektuelle og superlykkelige.