Tirsdag mistede vi hele Danmarks Egon. 84 år gammel døde Ove Sprogøe på et plejehjem på Amager. Et tab, som langsomt kom ud til danskerne i løbet af dagen gennem radio og TV, og den sørgelige nyhed berørte stort set alle. Der findes næsten ikke noget mere folkekært end manden med planen og den våde cigar.

Ove Sprogøe døde som enkemand. Men han nåede ikke at leve ret længe uden sin kone Eva, som han havde været gift med i næsten 60 år. Eva Sprogøe døde 20. august, og kun få uger efter drog han også selv sin sidste vejrtrækning.

Den meget korte tid mellem deres dødsfald er nok ikke tilfældig. De to hørte stærkt sammen, mens de levede. Deres kærlighed faldt ligefrem i øjnene på folk, som var sammen med dem.

Skuespiller Lykke Nielsen hører til dem, som kom i deres meget private hjem, som de kun lukkede op for få. Hun husker tydeligt deres stærke bånd.

»De havde et ubrydeligt parforhold. Det var noget, der holdt for livet. Man kunne bare mærke det på den måde, de var sammen på. Han gik jo ikke rundt og sagde, at han elskede hende højt, men vi var slet ikke i tvivl. Det kommer ikke bag på mig, at han ikke ville leve mere, efter hun var død,« siger Lykke Nielsen, som husker, at det altid var meget behageligt at være i selskab med de to sammen. Også folk, der ikke kendte dem personligt, lagde mærke til, at de havde noget sammen, der var sjældent.

Knyttet til hinanden
Familieterapeut Karen Zimsen mindes, da hun spiste middag med parret engang på Fyn efter et foredrag.

»Det var tydeligt, at de var meget knyttet til hinanden. Jeg havde en fornemmelse af, at de to passede så glimrende sammen. Hun var intellektuel og oversatte bøger, og han beundrede hende meget. Sådan noget kan jeg jo se,« siger Karen Zimsen, der gennem sit arbejde ofte oplever, at det kan være meget svært at leve videre, når man har mistet sin store kærlighed.

»Når mennesker er stærkt knyttet til hinanden, så er det ligesom om, at livet bliver slukket, når den ene dør. Så er der ikke mere ved det. Sådan har Ove Sprogøe måske haft det. Det er i virkeligheden den store kærlighed,« siger hun.

Beskyttede familien
Selv om Ove Sprogøe igennem mange år har været en af de mest folkekære skuespillere, så levede han og Eva et meget privat liv med deres tre sønner Henning, Jørgen og Sven. Pressen var aldrig inviteret inden for i deres hjem på Amager, og det er heller ikke nemt at finde billeder af familien samlet.

Familielivet var helligt, og Ove Sprogøe holdt sin dybe kærlighed for sin kone uden for pressen. Måske kunne han ikke bære at miste den kærlighed.

sch@bt.dk