Kunstner: Laura Marling
Titel: A Creature I Don’t Know
Udgiver: V2/Cosmos

Engelske Laura Marling indspillede sit debutalbum, ’Alas I Cannot Swim’, i en alder af blot 17 år. Det var et værk, der sendte tankerne i retning af både Joni Mitchell, Vashti Bunyan og Joan Baez – romantiske folk-sangerinder fra en svunden tid og overraskende inspirerende for en teenager i 2008.

Sidste års ’I Speak Because I Can’ handlede om bruddet med kæresten og desværre lidt for lidt om musikken, men her på ’A Creature I Don’t Know’ har den unge sangerinde fundet en god balancegang. Hér er lige dele introvert drama og episk arrangerede hymner. Og det er vedkommende.

Marling mangler ganske vist stadig det ekstra personlige strejf, der kunne have hævet hendes musik fra det flotte og indfølte til det selvstændige og unikke. Men disse 42 minutter i hendes selskab er nu alligevel særdeles underholdende og flere steder direkte fængslende.

En ny side af Laura

Logisk nok er de sange, hvor den unge spire udforsker nye sider af sit talent, også de mest skelsættende. Tag eksempelvis den næsten seks minutter lange, dystre Lisa Germano-agtige ’The Beast’, som munder ud i støjende forvrængede guitarer, mens Marling synger i et lavere register.

Eller sitrende sager som ’My Friends’ og ’All My Rage’, der begge arbejder sig fra det afdæmpede akustiske mod stort orkestrerede klimakser med strygere, banjo og trommer – dét er en ny og moden (på den gode måde) side af komponisten Laura Marling.

Side om side med de varmt klingende og rigt instrumenterede sange, får man også en god portion afdæmpede akustiske hymner, men de udgør denne gang desværre pladens svagere øjeblikke.

Ikke en døgnflue

Den Leonard Cohen-agtige ’Night After Night’ understreger eksempelvis mest af alt, at Laura har milelangt op til canadierens intime, tidlige periode, mens ’Rest in the Bed’ opbygger et gotisk drama, som hun heller ikke helt kan bære.

Samtidig er sange som ’I Was Just a Card’ og ’Sophia’ for så vidt ganske solide, men de smager også så meget af Cat Stevens, at det tager overhånd.

Men det ændrer dog ikke ved, at ’A Creature I Don’t Know’ er et mildt overraskende album, der understreger, at Laura Marling ikke er en døgnflue pustet op til ukendelighed af den britiske presse, og at man bestemt bør holde øje med hende i fremtiden.

Simpelthen.

TRACKLISTE
1. The Muse
2. I Was Just a Card
3. Don’t Ask Me Why
4. Salinas
5. The Beast
6. Night After Night
7. My Friends
8. Rest in the Bed
9. Sophia
10. All My Rage