Flere mandlige operasangere kan nikke genkendende til, at deres kvindelige kollegaer er blevet udsat for seksuelle krænkelser på Det Kongelige Teater. Derfor hilser de  #METOO-manifestet, som 132 kvindelige operasangere udsendte i weekenden, velkommen for at dæmme op for uvæsenet.

»Ja. Det har jeg hørt om«. »Nej, jeg har ikke selv oplevet det. Eller overværet noget«.

Sådan lyder det næsten enslydende fra de mandlige operasangere, som BT har talt med mandag. Alle bekræfter, at de har hørt om flere tilfælde, hvor deres kvindelige kolleger er blevet udsat for seksuelle krænkelser af forskellige varianter både på og udenfor Det Kongelige Teater.

»Jeg har f.eks læst en mailkorrespondance mellem en kollega og en chef, der i enhver henseende var dybt krænkende. Den var så vulgær og seksualiseret, at havde det været mig eller en kollega tættere på mig, havde jeg anmeldt vedkommende. Uden tvivl,« fortæller David Danholt, operasanger fra Det Kongelige Teaters solistensemble til BT.

I weekenden udsendte 132 kvindelige operasangere et fælles manifest, hvor de meldte sig under #METOO bølgen af kvinder, der har været udsat for overgreb eller seksuelle krænkelser. Fælles for de kvindelige sangere er, at de alle har haft job i opera- eller koncerthuse i Danmark. Chefen for Det Kongelige Teater Morten Hesseldahl tager manifestet »meget alvorligt«.

»Vi tager det alvorligt, fordi ansvaret er vores. Derfor hilser jeg manifestet velkommen, så det her ikke sker i det skjulte, og at der kommer en bevågenhed omkring det, så det netop ikke bliver en tavshedskultur.«

Lige netop tavshedskulturen har Johan Reuter, der også er operasanger fra Det Kongelige Teaters Solistensemble, også oplevet mindst en håndfuld gange i prøveforløb både på landsscenen, men også andre steder.

»Jeg har også oplevet kvindelige kolleger, der brugte et sprog, eller fortalte en historie, hvor jeg tænkte, at jeg ikke var sikker på, mine kollegaer syntes, det var sjovt. Men ingen greb ind. I den situation skal jeg som kollega sige noget eller trække kollegaen til side. Det håber jeg kan komme ud af #METOO manifestet,« siger Johan Reuter, der heller ikke vil være bleg for at gå til politiet, hvis rigtige overgreb fandt sted.

Blandt de anonyme historier, som danske operasangerinder har oplevet, er om en instruktør, der på hans premiereaftenen sagde til den kvindelige sanger, at hans aften ville blive perfekt, hvis hun smed tøjet. Ligesom det i weekenden også kom frem, at nogle kvindelige sangere har oplevet, hvordan en instruktør, dirigent eller anden overordnet har udnyttet deres magt.

»Jeg kender flere kollegaer, der har modtaget lumre sms'er med en dybt grænseoverskridende ordlyd fra folk, der potentielt kan være en arbejdsgiver,« bekræfter David Danholt.

Både han, Johan Reuter og Morten Staugaard, som BT har talt med om sagen, bakker alle teatrets direktør op i, at der skal gøres noget ved uvæsenet.

»Det er vigtigt, at vi alle tager det alvorligt, så der kan være en nuanceret diskussion, som vi nok ikke helt er nået til,« mener David Danholt, der ikke selv vil holde sig tilbage, hvis han overværer et overgreb eller en krænkende situation mod en kollega.

»Så vil jeg gå til vores tillidsfolk og til folk i toppen af organisationen, men først efter jeg har taget min kollega til indtægt for det,« fastslår operasangeren.

David Danholt, her fotograferet med Elsebeth Dreisig, kalder #METOO manifestet, som 132 kvindelige operasangere sendte ud i weekenden, for velkomment. Overgreb og krænkelser skal nemlig stoppe. Nu, mener operasangeren.
David Danholt, her fotograferet med Elsebeth Dreisig, kalder #METOO manifestet, som 132 kvindelige operasangere sendte ud i weekenden, for velkomment. Overgreb og krænkelser skal nemlig stoppe. Nu, mener operasangeren. Foto: Kim Haugaard
Vis mere