Google fjerner inden for kort tid al dansk musikindhold på Youtube.

Det oplyser den danske ​musikrettighedsorganisation Koda torsdag aften i en pressemeddelelse.

Udmeldingen er ifølge Koda resultatet af en uenighed mellem de to parter.

Lige nu er forhandlingerne om en fælles-nordisk aftale om brug af musik på Youtube, som skal erstatte de norske, finske og danske komponist -og sangskriverselskabers lokale aftaler og samle dem i én fælles aftale, nemlig i fuld gang.

Imens forhandlingerne står på, er den danske aftale blevet midlertidigt forlænget. Noget som ifølge Koda er helt normal praksis i branchen.

I pressemeddelelsen skriver Koda dog, at Google nu - som betingelse for en ny midlertidig aftaleforlængelse, kræver, at de penge som danske komponister og sangskrivere får for YouTubes brug af deres musik, reduceres med knap 70 procent.

Den betingelse vil Koda dog ikke acceptere, og det har fået Google, der ejer YouTube, til at beslutte, at Kodas medlemmer ikke kan få deres indhold vist på YouTube, indtil en ny aftale er på plads.

En tilgang, som Koda i pressemeddelelse kalder ekstremt aggressiv.

»Google har altid haft en 'our way or the highway'-strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt,« siger Kodas mediedirektør, Kaare Struve, i pressemeddelelsen og tilføjer:

»Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube.«

Mediedirektøren tror, at Youtube ad den vej håber, at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår.

Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, forklarer da også, at deres medlemmer igennem mange år har været meget utilfredse med det beløb, de får udbetalt for at have deres musik liggende på YouTube.

»Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU's Copyright-direktiv,« siger han og tilføjer:

»At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart.«