Læs hele livebloggen fra retssagen

Det var en tydeligt presset Amanda Jacobsen, der i dag var i Byretten i København for at forklare, hvordan hun havde svindlet for 138 millioner kr., fra cateringfirmaet Gate Gourmet. Flere gange i løbet af dagen brød hun ud i gråd og måtte på et tidspunkt forlade salen for at samle sig.

For første gang fortalte Amanda Jacobsen, hvordan hun systematisk har svindlet med kontoudskrifter, samt en række underskrifter siden 2008. Desuden havde hun fabrikeret en lang række falske CV'er, som hun havde kopieret direkte fra andre ansøgere.

Anklager går efter hård straf

Anklageren vil have dømt Amanda Jacobsen for groft mandatsvig, og krævede en straf på mindst seks års fængsel. Anklageren kaldte det selv en tung straf og sammenlignede den med Stein Bagger-sagen.

- Vi taler ikke om, at pengene er hævet fra firmaets konti for at blive brugt til godgørende formål. Der er tale om, at pengene er tilegnet sig for egen vindings skyld. Forholdet må erklæres som særdeles groft, og dermed kan strafferammen hæves. Rammen er ikke under seks år, siger anklageren.

Amanda Jacobsens advokat Hanne Rahbæk argumenterede for, at Amanda Jacobsen bliver straffet efter lovens mildeste straf. Hanne Rahbæk mente, at straffen skulle være tre til tre et halvt år.

- Hun blev fristet af et hul i sikkerheden, hun længe havde gjort opmærksom på. Og så blev hun fanget af situationen, argumenterede forsvareren, der desuden mente, at der skulle lægges vægt på Amanda Jacobsens forklaring om, at hun selv sagde op, har afleveret alle sine værdier og hjulpet med, at politiet kan opklare sagen.

- Endelig synes jeg, at man også må lægge vægt på, at der er gået halvandet år, hvor Amanda er dukket op til alt det, hun er blevet bedt om. Det er en meget stor belastning at gå så længe uden at vide, hvad der skal ske i hendes liv, sluttede forsvarsadvokaten sin proceduretale, inden Amanda Jacobsen selv fik det sidste ord.

- Der går ikke et øjeblik, hvor jeg ikke fortryder det, jeg har gjort, sagde hun.

Hun var ikke alene om svindlen

Amanda Jacobsen betroede sig til sin private ven og direktør i virksomhedens europæiske afdeling Guy Dubois. Han insisterede på at få en bid af kagen. I dag kom det for første gang frem, hvordan denne direktør, ifølge Amanda Jacobsens forklaring, var medskyldig i det store svindelnummer.

- Det var som om, at han sagde, at det var i orden. Og så gik det totalt amok. Vi var sammen forskellige steder. Han fik guldbarrer. Jeg gav ham kontanter. Jeg købte hans datters lejlighed. 10.000 kontanter i schweizerfrank hver måned. Jeg købte biler til ham, siger Amanda Jacobsen.

Frygtede for sit liv

Hun endte, ifølge hendes forklaring, med at blive slave af manden, der nægtede at lade hende slippe ud af det store svindelnummer:

- Jeg var slave for den mand privat og arbejdsmæssigt. Så blev han mere og mere uforskammet. Jeg fortalte delvis min mand, hvad jeg havde gjort. Jeg sagde, at jeg ville ud af det, sagde hun i retten.

Han ville dog ikke give slip på de lettjente penge, så han truede Amanda Jacobsen på livet til at fortsætte svindlen, fortalte hun grædende, førend hun måtte forlade salen i et par minutter for at samle sig.

- Jeg var jo parat til at efterlade alt undtagen det tøj, jeg havde på og gå med min familie. Men han ville styre tabet, og jeg skulle bare svare på de spørgsmål, jeg blev stillet, siger Amanda Jacobsen om sin angiveligt medsammensvorne.

På et tidspunkt frygtede Amanda Jacobsen alvorligt for sit liv.

- Jeg var jo frygtelig bange for Dubois. Frygtelig bange. Da jeg indgav min opsigelse, begyndte folk at følge efter os. Han havde nøgle til vores hus, forklarede Amanda Jacobsen i retten.

- Den 1. februar 2011 går jeg til en advokat i Schweiz. Jeg tog en computer med og ville skrive testamente. Jeg troede, mit liv var i fare.

Senere samme måned fik sagen alvorlige konsekvenser for hendes familie. 25. februar tog hendes mand til Bruxelles med børnene. Dagen efter begyndte børnene at ringe fordi, deres far ikke var kommet tilbage. Uagtet at hun ikke havde pas tog hun til Bruxelles for at hente børnene, og de tog til Schweiz.

- Klokken ni, halv ti gik han fra børnene. Og han kom aldrig tilbage. Ingen kunne komme i kontakt med ham. Børnene ringede og var bange, Jeg var der ikke, og jeg havde ikke mit pas, fortæller Amanda Jacobsen grædende i retten.

Den 28. februar begik hendes mand Jesper Nyholm Jacobsen selvmord i Bruxelles

Fik penge i kuverter af banken

Ifølge hendes vidneudsagn var det let at få virksomhedens penge i egne hænder.

- Jeg ringede til virksomhedens kontakt i Nordea. Sagde, at jeg måske gerne ville have en sum penge - 100.000 euro måske. Næste dag kom jeg og hentede pengene i en kuvert, fortalte Amanda Jacobsen i retten, hvor hendes forklaring var svær at forstå, så dommeren flere gange måtte få hende til at gentage sig.

Svindlen eskalerede, og det blev stadig større beløb, hun trak ud af virksomheden. I 2009 overførte hun direkte til egen privatkonti. Det lykkedes hende at holde det skjult for virksomhedens revisorer ved at lukke de konti, som hun tømte for penge. Forklaringen lød usandsynlig for anklageren, der i retten flere gange måtte spørge ind til fremgangsmåden, fordi Amanda Jacobsen havde svært ved at forklare sig.

Ifølge Amanda Jacobsen havde hun adskillige gange gjort virksomheden opmærksom på de mange sikkerhedshuller, der var.

Ledelsen i Gate Gourmet har endnu ikke ville kommentere sagen.

Den 45-årige kvinde, der altså netop har tilstået omfattende svindel og et liv på 1. klasse for millionerne insisterer altså på, at hun først begyndte at svindle i 2008. BT har dog tidligere beskrevet, at hun allerede i 2003 købte en strandvejsvilla til 13 mio kr kontant sammen med sin mand. En villa, der efterfølgende blev istandsat for i omegnen af 50 mio. kr.

Amanda Jacobsen er født i Iran og kom til Danmark som 17-årig. Hun blev ansat i Gate Gourmet i 2003 og arbejdede sig senere op til direktør. Hun levede sammen med sin mand et vanvittigt luksusliv med kæmpe villaer i København såvel som Zürich.

I oktober 2010 faldt det hele sammen for Amanda Jacobsen. Gate Gourmet blev opmærksom på, at man var blevet bedraget for mere end 100 mio. kr. af den danske direktør.



BTs Astrid Søndberg dækkede sagen LIVE fra Københavns Byret.