En tidligere leder af en jysk frikirke er politianmeldt for flere seksuelle overgreb mod børn og unge, der kom i hans kirke. Han er tidligere blevet anklaget for grænseoverskridende ritualer i kirken, som er blevet kaldt en sekt.

Lege blandt unge drenge, hvor de, der tog mest tøj af, elskede Gud mest. Børn, der blev tvunget til at spise opkast. Og en seance på en badeanstalt, hvor der blev taget nøgenbilleder af helt unge piger.

Bente Kjærskov var chokeret, da hendes datter i 2012 kom hjem og fortalte, hvad der tilsyneladende foregik i den jyske frikirke, som hun siden 2009 var blevet suget ind i.

Datteren stod frem og fortalte historien i dagbladet BT, og præsten i kirken blev senere anmeldt til politiet. Men sagen blev droppet på grund af manglende beviser.

Nu er den forhenværende præst i frikirken igen omdrejningspunkt i en opsigtsvækkende sag – denne gang om seksuelt misbrug af børn.

I slutningen af april anmeldte en mand frikirkepræsten til amerikansk politi for at have begået seksuelle overgreb mod hans to børn i USA, hvor den forhenværende leder af frikirken har boet siden 2011.

Samtidig er han herhjemme anmeldt for yderligere otte tilfælde af overgreb i perioden fra 2006 til 2011, hvor præsten stod i spidsen for den jyske frikirke.

Denne gang håber Bente Kjærskov, at præsten ryger bag tremmer.

»Der er masser af ofre derude, og vi håber, at de vil stå frem, så vi kan få ham dømt én gang for alle«.

I 2012 fortalte flere medlemmer af frikirken om de grænseoverskridende episoder med nøgenbilleder, opkast og en episode, hvor unge mennesker blev overhældt med tændvæske. Den forhenværende præst bor nu i USA med sin kone og datter. Her skiftede han navn og stiftede en ny kirke. På kirkens hjemmeside oplyste han, at det var Gud, som havde bedt ham om at rejse til USA.

Opførsel førte til eksklusion

Allerede inden de mange anklager blev han ekskluderet af foreningen Frikirkeleder.dk, en forening for frikirkelige præster, missionærer og ledere. Begrundelsen lød, at han udviste sekterisk og manipulerende adfærd, forvaltede kirkens økonomiske midler på en uetisk måde, havde et umådeholdent forbrug af spiritus, ligesom han – ifølge anklagerne – udviste grænseoverskridende adfærd.

To år senere udelukkede et andet netværk, FrikirkeNet, selve frikirken fra deres netværk, fordi den jyske frikirke ikke ville skille sig af med deres omstridte leder, forklarer Tonny Jacobsen, talsmand for FrikirkeNet.

»Kirken blev styret af en enkelt leder i en isoleret verden, hvor medlemmer blev opfordret til ikke at have normale relationer til mennesker omkring sig. Jeg er ikke i tvivl om, at der sidder nogle mennesker, som har lidt overlast. Jeg håber, at alt kommer frem, og at kriminelle forhold bliver straffet. Og at de her mennesker får hjælp,« siger han.

Berlingske har forgæves forsøgt at få kontakt til den anklagedes far, som indtil for nylig fungerede som leder i den nu lukkede jyske frikirke.

Over for metroxpress har faren, som er en del af kirkens øverste ledelse, afvist at have kendt til de påståede overgreb.

»Hvis jeg dengang havde vidst det, som jeg ved i dag, havde jeg selvfølgelig ikke forsvaret ham,« siger han til metroxpress med henvisning til beskyldningerne fra 2012, som politiet droppede efterforskningen af.

Faderen siger yderligere til metroxpress:

»Sidst vi talte med ham, var han utrolig ked af alt det her, og han siger, han pludselig har opdaget, hvad han selv har gjort.«

Midt- og Vestjyllands Politi, der igen efterforsker den omstridte præst, ønsker ikke at give en kommentar af hensyn til sagens karakter.

Politiet er i gang med at afhøre vidner i sagen.