Efter gennembruddet i sagen om den forsvunde nomadefamilie, der endelig har kontaktet myndighederne efter flere uger i skjul, oplyser Langeland Kommune, at forældrene godt kan få lov til at beholde deres børn, hvis de blot samarbejder.

Hvis kommunen og politiet kommer i kontakt med nomadeforældrene fra Langeland og får familien til at komme frem fra deres skjul, bliver børnene tvangsfjernet, indtil psykologiske og pædagogiske undersøgelser har fastslået, hvordan børnene har det.

- Vi har to måneder til at undersøge situationen, og derefter skal børnene enten tvangsfjernes eller tilbage til deres forældre, siger Charlotte Jensen fra Langeland Kommunes Børne- og Kulturafdeling.

Og chancen for at det bliver sidstnævnte mulighed er bestemt ikke usandsynlig, erfarer bt.dk.

- Det kan godt være, at de godt kan komme tilbage til forældrene, hvis hun (moderen, red.) går i gang med noget familiebehandling, og børnene kommer i vuggestue og børnehave og skole. Det ved vi jo ikke endnu, men det er det, vi skal undersøge.

Så forældrene har stadig en chance, hvis de retter op?

- Ja ja. Det har de i hvert fald. Vi vil også rigtig gerne hjælpe moderen, hvis hun vil modtage hjælp fra os.

Familien har været eftersøgt i hele Europa, siden Langeland Kommune anmeldte forældrene til Fyns Politi på baggrund af en mistanke om, at børnene, der alle er under seks år, bliver mishandlet i hjemmet.

Tirsdag morgen kom så det længe ventede gennembrud, da moderen i nomadefamilien henvendte sig til kommunen med en kortfattet besked om, at hun vil klare sagen gennem familiens advokat.

Udviklingen er positiv, mener Langeland Kommune.

- Vi kommer tættere på. For det, at moderen har svaret på en e-mail, det betyder, at familien trods alt læser mine mails. Og det at hun har kontaktet en advokat, det viser, at hun har forstået sagens alvor, siger souschef Charlotte Jensen.

- Nu bare vi bare håbe på, at advokaten kan hjælpe med at få hende til at modtage hjælp fra os af. Vi må se.

Det formodes, at familien befinder sig i Holland, hvor de før har boet.