Et bredt flertal i Folketinget har tirsdag vedtaget et beslutningsforslag om, at dansk politi skal kunne bruge genetisk slægtsforskning i sin efterforskning

Forslaget stammer fra et borgerforslag, der i juni sidste år opnåede over 50.000 støtter og dermed skulle fremsættes i Folketinget.

Ideen bag er, at hvis politiet har dna, som de ikke allerede har i deres traditionelle dna-register, kan de bruge slægtssøgning for at få et bud på en række slægtninge.

»Faktisk er det så banebrydende, at vi med vores erfaring på området godt tør garantere, at politiet kan opklare ældre og fremtidige drabssager med dette værktøj som hovednøglen,« lyder påstanden,« sagde drabsefterforsker og forslagsstiller Martin Wittrup Enggaard til B.T. i juni.

Tidligere har justitsminister Peter Hummelgaard (S) udtalt, at SVM-regeringen støtter beslutningsforslaget.

Det sagde han i en pressemeddelelse i februar i år.

»Det er en kerneprioritet for regeringen, at politiet er rustet til at opklare grove forbrydelser som eksempelvis drab og voldtægt,« stod der blandt andet i pressemeddelelsen.

»Vi kan se, at metoden har været afgørende for opklaring af sager i andre lande. Men det rejser også nogle væsentlige juridiske og praktiske spørgsmål, som vi skal undersøge til bunds, inden vi indfører det i politiet.«

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for forslaget.

IT-Politisk Forening, der beskæftiger sig med borgernes digitale rettigheder, meldte ud i august, at de ikke var begejstrede for forslaget.

»Det vil være endnu et skridt i retning af mere overvågning og databaseregistrering af borgerne, som vi generelt er kritiske over for,« lød det fra Niels Elgaard Larsen, der er næstformand i IT-Politisk Forening.

»Der er i dag ikke noget, der forbyder folk frivilligt at indsende deres dna til private slægtsforskningsdatabaser, som allerede findes i udlandet. Godt nok har danske politifolk ikke adgang til disse databaser, men at oprette en ny statslig database med dna fra så mange mennesker som muligt, det er betænkeligt,« siger han til B.T.

Men efter dagens afstemning i Folketingssalen ligger bolden nu hos Peter Hummelgaard. For at genetisk slægtsforskning bliver muligt hos politiet, skal han fremsætte og have vedtaget et lovforslag.

Opdateres