Du har hørt den før. Fødevarepriserne stiger og stiger.
Og det ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig. Nye tal fra FNs fødevareprisindeks viser nemlig, at de globale fødevarepriser er steget for niende gang ud af de seneste 12 måneder.
Det skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en pressemeddelelse.
I august er der tale om en lille stigning på 0,1 procent – men alene det seneste år er de globale fødevarepriser steget med 6,9 procent.
På fire år er fødevarepriserne steget omkring 31 procent, hvor især kaffe, oksekød og chokolade er højdespringerne. Disse varer er steget med henholdsvis 32, 21 og 20 procent.
»De højere priser har, sammen med et højere renteniveau og energipriser, tynget de fleste danskeres privatøkonomi i en eller anden grad de seneste år, og det er blandt årsagerne til, at vi har set forbrugertilliden hænge fast i det negative leje,« siger Brian Friis Helmer.
Det er dog ikke alle fødevarer, som er steget i pris det seneste år.
Prisen på varer som olivenolie og sukker er begge faldet med omkring 20 procent.
Samtidig forventer kun hver 10. fødevarevirksomhed at hæve priserne i de kommende måneder, lyder det fra privatøkonomen.
»Og det kan tænde et lille håb om mere stilstand i fødevarepriserne, mens også de bebudede afgiftslettelser giver lidt modtræk til højere råvarepriser,« siger Brian Friis Helmer.
12 procent af virksomhederne i fødevarehandlen forventer at hæve deres priser i de kommende tre måneder, mens otte procent vil sænke prisen. Størstedelen forventer altså uændrede priser i den kommende tid.
Derudover har regeringen i forbindelse med sit finanslovsforslag bebudet afgiftslettelser, og skulle det ske, »vil det trække i retning af lidt lavere priser på udvalgte varetyper«.
Der er dog et men, siger Brian Friis Helmer.
»Man skal også huske, at det i så fald slet ikke vil kunne måle sig med de prisstigninger, vi har set det seneste år på for eksempel chokolade og kaffe.«