Imponerende at Sønderborg Sommer Revy kan fejre 30 års jubilæum i år. Siden starten i 1982 har den dynamiske duo bag, ægteparret Leif og Jonna Maibom formået at løfte deres show fra papkasseniveau til Danmarks tredjestørste revy

Jubilæet fejres da også behørigt i årets show med klædelig maibom’sk selvironi og distance. Bl.a. i et susende parodi-medley, hvori bl.a. kollegerne Ulf Pilgaard og Lisbet Dahl spiddes småkærligt.

For nu at starte fra toppen i et lille dusin højdepunkter: For nylig kunne man se Trine Gadeberg lave ’fræksak laks’ i et madprogram på tv. Fræksak laks - det kan hun sgu’ selv være. Den skønne og ferske sangsild Trine funkler som årets stjerne. Hun er vanvittig sjov i ’Bryllup’, hvor hun spiller samtlige roller ved suppe-steg-is bordet. Musikalitet, timing, karikatur og sexet, så det valser.

Den beslægtede ’brudestykker’ med Gadeberg og Anne Karin Broberg er ikke ’Vorherre…’, men nærmere ’Marx Brothers på lokum’. Kors i røven for en idé og gennemførelse. Broberg markerer sig især som en ulideligt selvbevidst, genbrugsklædt stylist – på den raffinerede underspillede måde sætter hun Alsrekord i at rime på Bente.

Rutinerede Max Hansen er mest holdspiller, men træder i karakter som klimaforandrings truet pingvin. Det unge talent Rasmus Krogsgaard slår for alvor igennem som en brusende og svansende parodi på Ole Henriksen og som ’or’n’lig syge’ Mehmet, der forsøger at samle point, så han kan blive dansker.

Godt at integration i stigende grad angribes i dansk scenehumor uden løftede kulturradikale pegefingre – alene på komikkens præmisser. I år seks efter Kurt Westergaard.

Man kunne godt sætte fingeren på nogle pletter i årets Sønderborgrevy. F.eks. den aktuelle politiske satire, der kan virke diffus og nærmest selvparodierende - samt den alt for forudsigelige vildsvinesketch ’Ellen’.

Men jeg vil meget hellere hylde jubilaren. Lige meget hvilken rolle Leif Maibom giver sig selv – fuldebøtte, bonde, tunnelgraver eller klassikeren Thorleif - levendegør han den undseelige og så alligevel skarpe såkaldt ’lille mand’. Det er rundt, plat og dybt menneskeligt. Bortset fra Birthe Rønn Hornbech-parodien!

Sådan er det med Sønderborgrevyen. Forveksling, gentagelse, pjat og pjank, aktuel satire, show, skønsang, sex, poesi, moderat middelanarkistisk jovialitet. Gennemført dansk med andre ord. Det er egentlig slet ikke så skidt, Thorleif.

Sønderborg Sommer Revy – 30 år i stiv medvind. Med Rasmus Krogsgaard Max Hansen, Anne Karin Broberg, Trine Gadeberg, Thoma Pakula og Leif Maibom. Premiere fredag aften.