Fotografen Mathilde Grafström har politianmeldt en af sine modeller for hærværk. Modellen har overstreget fotografier af sig selv, da hun føler, at fotografen krænker hendes blufærdighed. På samme tid kræver Frederiksberg Kommune, at den konflikt, der er opstået mellem parterne, skal afklares, hvis udstillingen skal vises på kommunens rådhusplads.

Nogle af billederne fra udstillingen, der er blevet overstreget.
Nogle af billederne fra udstillingen, der er blevet overstreget. Foto: Mathilde Grafström
Vis mere

Mathilde Grafström, der står bag udstillingen “Female Beauty - nøgenhed i det offentlige rum”, har i dag politianmeldt modellen Ida Sørensen. Det oplyser Mathilde Grafström i en meddelelse til pressen.

Berlingske har tidligere beskrevet, at Ida Sørensen ønsker, at Mathilde Grafström fjerner en serie af mindre fotografier af hende, som indgår i en collage, der aktuelt er udstillet på Nytorv i København, hvor der også hænger en række meterhøje portrætter af nøgne kvinder. Ida Sørensen tog for få dage siden indledende retslige skridt med henblik på at få fjernet billederne af sig selv fra udstillingen og på øvrige platforme.

“Det har været en svær beslutning, for jeg ønsker virkelig ikke at gøre Ida fortræd, og jeg er rigtig ked af at være nødt til at gøre det. Jeg har de seneste dage opfordret Ida til at trække sin sag imod mig tilbage og indgå i dialog med mig, for at finde en mindelig løsning. Men det har Ida ikke villet," skriver Mathilde Grafström  i en mail, der blandt andet er sendt til Berlingske.

"De sidste par dage har Ida med sine udtalelser til medierne derimod tydeligt vist, at hun slet ikke har respekt for den skriftlige aftale, vi har indgået om, at billederne er mine, ligesom hun slet ikke fortryder det hærværk, som hun indrømmer at have begået mod min kunstudstilling. Hun har allerede ved flere lejligheder indrømmet at have overtegnet mit værk med hundredvis af sorte tuschstreger, og siden denne indrømmelse er der også blevet skåret i mine billeder med en kniv. Jeg har bedt politiet om at undersøge, om det også er Ida der står bag det nye hærværk,” lyder det endvidere i mailen.

Politianmeldelsen kommer efter, at Ida Sørensen i blandt andet Berlingske og MetroXpress har givet udtryk for, at hun føler, at hendes blufærdighed er blevet krænket, da hun ikke har ønsket, at en del af fotografierne af hende blev udstillet i offentligheden, fordi de med modellens egne ord går for tæt på og afslører for meget.

“Står det til mig, kommer Ida til at betale erstatning for den skade hun har forvoldt mig og min kunst. Jeg vil derfor også via min advokat fremsætte erstatningskrav til Ida. Etik eller ej, medfølelse eller ej, så skal Ida ikke have lov til at ødelægge min kunstudstilling, som jeg har brugt 3 år af mit liv på at skabe. Jeg er kommet langt og har arbejdet hårdt for det, og det skal Ida altså ikke have lov at ødelægge,” skriver Mathilde Grafström.

Ifølge en mail til Københavns Politi, som Mathilde Grafström har fremsendt til Berlingske, politianmelder fotografen foruden hærværk også Ida Sørensen for skade på omdømme og overtrædelse af markedsføringsloven.

Mathilde Grafström fremfører i sin mail til Københavns Politi, at “Ida har i et stort antal medier fremsat en usand påstand om, at vi har haft en mundtlig aftale om, at jeg ikke skulle vise billeder, hvor man kan se hendes køn (se Berlingske tidendes artikel, MX (MetroXpress, red.) osv, vedhæftet PDF).”

Det er ikke korrekt, at Berlingske har refereret Ida Sørensen for ovenstående udsagn. I Berlingske fortæller Ida Sørensen, at det var hendes opfattelse, at der var tale om en testfotografering, og Mathilde Grafström forholder sig til denne påstand, som hun afviser blankt i artiklen.

Det er meningen, at “Female Beauty 2016 - nøgenhed i det offentlige rum” skal vises på Frederiksberg Rådhusplads fra den 22. august, men servicedirektør Bjørn Thomsen fra Frederiksberg Kommune har ifølge en mail, som Mathilde Grafström i dag har fremsendt til Berlingske, meddelt, at det er en forudsætning udstillingen, at Mathilde Grafstöm “har afklaret den etiske konflikt med Ida Sørensen for, at udstillingen kan finde sted.”