Kommentar. Tre stjerner til Aarhus i Michelins nye nordiske guide er mere end Berlingskes madredaktør på forhånd havde ventet.   

At Aarhus ville være en af de nye byer i Michelins nye guide »Nordic Cities« var forventet. Og lige så forudsigeligt var det, at Frederikshøj måtte have en stjerne: Wassim Hallal laver mad, som på det nærmeste er designet til den franske guide og den uovertrufne udsigt og betjening på adressen har afgjort også Michelin tække. Men at Aarhus skulle trække hele to yderligere stjerner til Substans of Gastromé allerede første år, var der nok ikke mange uden for postnummer 8000, som havde regnet med. Jeg siger ikke, at kvaliteten ikke er der, blot at Michelin normalt er mere påholdende, når der skal uddeles stjerner på vores breddegrader.

Det er heller ikke overraskende, at Malmø er blevet den anden af to nye nordiske byer. Men igen kommer den franske gavmildhed bag på mig, umiddelbart havde jeg kun forventet én stjerne til vores svenske søsterby og det til Volmers (som jo altså også fik som fortjent). Ellers ser jeg i høj grad Malmø som en Bib Gourmand by - dvs. gode restauranter til prisen i mellemklassen. Ikke desto mindre har både Bloom in Park og Ambiance à Vindåkra trukket hver en rigtig stjerne.

I alt seks stjerner fra de to nye byer i forhold til sidste år, hvor Norden var dækket gennem Main Cities of Europe, som omfatter København, Oslo, Stockholm, Gøteborg og Helsinki, må siges at være tilfredstillende. Ikke desto mindre ser jeg det som skuffende, at Michelin har undladt at besøge alle restauranterne udenfor de store byer. Ude i det danske land finder man et par håndfulde bo-og-spis adresser med Falsled Kro, Dragsholm Slot og Henne Kirkeby Kro i spidsen, som bestemt kunne interessere de tilrejsende gastroturister, som må formodes at være målgruppen. For slet ikke at snakke om de svenske restauranter Fäviken Magasinet og Daniel Berlin, som begge er af verdensklasse.

Set med københavnske øjne er den største nyhed afgjort, at AOC har fået sin anden stjerne. Helt fortjent, jeg har spist på stedet et par gange indenfor det sidste halve år, og begge gange slog det mig at mad, vin, omgivelser og betjening i sjælden grad gik op i en højere helhed. Personligt er jeg imidlertid overrasket over, at Kong Hans, som mistede sin mangeårige stjerne sidste år, ikke har vundet den tilbage efter chefskiftet i sommers.

Tilbage er så blot at spørge, hvornår København får den første trestjernede restaurant, som hele verden går og venter på? Der var dem, som på forhånd troede at Michelin ville have givet Noma eller Geranium fuldt hus netop i år for at promovere den nye nordiske guide, men det skulle altså ikke være.