Pia Perez de Arce (th) fra Vilsbøl de Arce er død af kræft
Pia Perez de Arce (th) fra Vilsbøl de Arce er død af kræft Foto: Søren Bidstrup

Designer Pia Perez de Arce er død af kræft. Hun var så talentfuld, at det er om muligt endnu mere ubærligt, at hun kun blev 34 år.

Da MS sidste sommer lod fotograf Morten Germund portrættere en række danske modedesignere, var Vilsbøl de Arces to designere, Pia Perez de Arce og Prisca Vilsbøl, med.

Hvad ville I være uden hinanden, blev de spurgt. Og de svarede:

»Sammen er vi stærke og modige, fordi vi komplementerer hinanden, og der opstår noget særligt, når vi formår at kombinere vores respektive synsvinkler. Dette kreative udtryk er vi stolte af.«

Nu må de undvære hinanden. Natten til fredag døde Pia de Arce af kræft. Hun blev 34 år.

De to lærte hinanden at kende på Danmarks Mode- og Designskole og har arbejdet sammen siden 2002. De har designet arbejdstøj med Maja Brix til Project Fox, lavet kostumer til balletten Pigen med Svovlstikkerne i anledning af H.C. Andersens jubilæum, og de har udstillet på Charlottenborg. Fra 2007 satsede de fuldtid på Vilsbøl de Arce og kollektionerne der, men de slog først for alvor i gennem i den brede(re) offentlighed, da udenlandske stjerner som Rihanna og Lady Gaga brugte deres kollektioner. Især en bodystocking med en stor krave blev meget brugt og Lady Gaga omtalte den som »nutidig kunst«.

Sammen fik de i 2010 Dansk Fashion Award som årets Designtalent.

At tabet er ubærligt for de nærmeste og fuldstændigt urimeligt og uforståeligt, også for os, der kun kendte hende perifært, siger sig selv, men det er også for dansk mode et stort tab, at Pia Perez de Arce ikke længere sammen med Prisca Vilsbøl skal være med til at insistere på, at dansk mode er andet end tøj, der nok tegnes i København, men syes i Asien. De to kompromisløse damer tegnede selv alt i et lille kontor på Vesterbrogade, hvor de også selv syede alt selv. Kun en flok strikkende damer i Strikkeklubben på Amager leverede også til firmaet. På den måde kunne de styre processen, kontrollere alt - men ikke profitmaksimere.

Vilsbøl de Arce blev ikke en god forretning, men var både begavet og udfordrende og berigende, for den der gad se efter. Vilsbøl de Arce var nogle af de første, der markerede sig i den generation, som nu også tæller Anne Sofie Madsen og Freya Dalsjø, og var et forfriskende opgør med den åh så demokratiske danske cykelmode.

Tak for det.

Pia de Arce efterlader sig to brødre og sine forældre.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.