153 pladser på landets syv sikrede døgninstitutioner kostede sidste år over 300 millioner kr. Venstre kræver nu en redegørelse.

Stærkt belastede, unge kriminelle, der hvert år bliver anbragt på landets syv sikrede døgninstitutioner, udgjorde sidste år en kæmpeudgiftspost for kommunerne og regionerne.

For landets sikrede døgninstitutioner har kun omkring 150 pladser, men alligevel lød regningen i 2011 på over 300 millioner kr. Samtidig var institutionerne delvist tomme, da kun to ud af tre pladser var optaget sidste år. Et tal, der ligger milevidt fra de anbefalede tal fra Danske Regioner, der foreskriver, at 85 pct. af pladserne skal være optaget.

LÆS OGSÅ: 

At institutionerne ikke er 100 pct. optaget skyldes, at de fungerer som en akutfunktion, der betyder, at der skal være plads til, at de kan tage en ung med kort varsel.

Mandsopdækkes

Ifølge flere institutioner, som B.T. har talt med, skyldes de høje udgifter blandt andet, at kriminelle unge ofte skal mandsopdækkes af personale døgnet rundt. Samtidig skal de have undervisning som led i deres resocialiseringsproces. Derfor er der ofte ansat tre, fire eller fem medarbejdere pr. ung.

På en af landets største døgninstitutioner, Sølager, har de over 120 medarbejdere, der skal passe på institutionens 18 unge.

Alligevel mener viceforstander for Sølager, Anette Christiansen, at der er arbejde nok til alle deres medarbejdere.

LÆS OGSÅ: 

- Du kan have ret i, at det lyder af meget, men det skyldes, at vi har døgnbemanding. Men jeg vil da gerne erkende, at der er nogle medarbejdere, som ikke laver pædagogisk arbejde, men så afspadserer de, afholder ferie eller laver andet forefaldende arbejde, som kan være at male værelser, gøre rent eller gøre værelser i stand, siger viceforstanderen.

Færre pladser

Det står i skærende kontrast til udmeldingen fra Danske Regioner, der sammen med regioner og kommuner skal regulere antallet af pladser på de sikrede døgninstitutioner.

Herfra lyder det, at der skal skæres flere pladser væk, hvilket vil betyde afskedigelse af personale.

- Der er simpelthen for mange pladser i forhold til behovet. Og deraf kan du også udlede, at der er for mange personaler ude på de enkelte institutioner, siger kontorchef for social- og sundhedsområdet i Danske Regioner, Tommy Kjeldsgaard, der oplyser, at Danske Regioner er i gang med at kigge på, hvilke institutioner, der skal have skåret pladser væk.

Socialordfører for Venstre, Ejvind Hesselbo, er rystet over det store millionbeløb, som de sikrede døgninstitutioner koster hvert år.

- Det er jo et svimlende højt beløb for så få pladser. Derfor vil jeg også bede ministeren om en redegørelse af dette område, siger Venstres socialordfører.