Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'. I denne uge med skuespiller Torben Zeller.

Jeg er i mit es, når ... jeg står og holder mit nye foredrag, der handler om selvværd og humor, det har jeg lige gjort på Rigshospitalet. Mit budskab er, at man skal finde noget selvironi og ha’ modet til at turde kaste sig ud i at gøre tingene anderledes ved f.eks at vise sårbarhed. Man skal gi’ situationerne en chance og ikke have automatreaktioner. Jeg er også i mit es, når jeg er på et filmset og i gang med optagelser - der vil alle mig det godt.

De mest trælse mennesker er dem, der ... er så selvfede, at de står i vejen for evnen til at lytte, for de er så glade for sig selv. Jeg synes nærmest, det er morsomt at møde den slags mennesker, jeg betragter det som et psykologisk og zoologisk fænomen. Som kommunikationsvejleder og skuespiller er jeg også interesseret, jeg kan godt stå og pirke til dem for at få dem til at fortsætte med at være selvfede. De er så glade for sig selv - det er deres kick i livet, og det skal man ikke røre ved. Hvad ville der mon ske, hvis det hele krakelerede for dem?

Jeg var ‘on top of the world’, da ... jeg for nylig vandt en tenniskamp over én, jeg plejer at tabe til. Jeg træner tennis fire gange om ugen. Det, jeg godt kan li’ ved tennis, er de mange udfordringer, de teknisk-taktiske og den mentale rejse fra, at man rammer ad helvedes til og finder ud af, at man er håbløs, men alligevel ser en åbning og kæmper sig tilbage. Med hensyn til sport kan jeg også godt li’ at løbe langt, man kommer næsten i en meditativ tilstand, hvor man nærmest føler, man svæver. Det længste, jeg har løbet, er 50 km, men det kommer jeg ikke til at gentage.

Jeg er ikke meget for at indrømme det, men ... jeg er en dårlig taber. Både når jeg taber kampe, men også hvis jeg ikke disponerer f.eks. et 10 km. løb ordentligt, så jeg må sætte hastigheden ned til sidst. Torben er rimeligt glad for Torben, så det er begrænset, hvad han skal udsættes for.

Jeg rejser aldrig igen til ... Christmas Island i Det Indiske Ocean og holder jul der. Det er en lang og træls historie, men pointen er, at denne ufrivillige jul var kedelig. Christmas Island er for isoleret, der bor ikke andet end malayiske minearbejdere, der graver efter fosfat og fregatfugle.

Det dårlige ved at være mig er ... at jeg er meget stædig, og så er der cirka 100 andre ting, som vi ikke skal komme ind på.

Noget af det mest mærkværdige, jeg har oplevet, var ... at sidde midt i et ’Germailan’ orkester og spille triangel til en omskærelsesfest for 3.000 personer. Det foregik midt i en bambusskov på Java syd for Jakarta. Jeg var blevet sendt på en dannelsesrejse i Sydøstasien i et år alene med en rygsæk for cirka 50 år siden. Alle holdt øje med, om jeg kunne finde ud at spille på trianglen i det helt rigtige øjeblik.

Jeg kommer til at gabe, når folk taler om ... polterabend. Jeg kan ikke se det sjove i det - det skyldes måske min dårlige humor. Men det, man udsætter hinanden for, kan jeg ikke se det sjove i. Practical jokes kan jeg ikke li’. En gang imellem er der også nogle standuppere, der kun kan lave jokes, der foregår under bæltestedet - det synes jeg også er kedeligt.

Jeg gik over stregen, da ... jeg for mange årtier siden som vikar på en skole hoppede ud ad vinduet efter en elev, der lige var drønet samme vej. Jeg løb efter ham udenfor, mens klassen sad og ventede, og der fik jeg øje på inspektøren. Det så dumt ud, vikarer skal ikke løbe efter elever, der stikker af.

En svær selverkendelse for mig har været ... jeg kommer ikke til at løbe en maraton igen, jeg tror det ikke. Jeg kan ikke løbe så langt mere, jeg er blevet for gammel, og min kondition er ikke god nok. Men jeg ser nu ikke mig selv som gammel.

Jeg har det med at få tårer i øjnene, når ... min labrador gør det, som træneren siger, den skal. Jeg græder af glæde over det og tuder af raseri over, jeg ikke selv kan få den til det. Ikke fordi der ikke er mange andre ting her i verden, man kan græde over. Jeg kan også få tårer i øjnene, hvis en kursist så at sige gennembryder muren i nogle øvelser og overgår sig selv. F.eks. et kursus, jeg stod for, hvor en dreng stoppede med at stamme.

Jeg er dybt misundelig på ... min kone Gun Britt når hun laver klippeopvisning for et publikum. Den ro, hun har, når hun står og klipper et hår, jeg ser på stor kunst, den måde hun trækker håret ud på - ja, det lyder vanvittigt. Jeg er dybt misundelig på den ro, hun har, det er ikke noget, jeg kan prale af at have. Hun har jo også erfaring i det, hun har klippet, siden hun var 13 år – og har 50 års erfaring.

Det undrer mig meget, at ... vi skal se og høre de samme nyheder time efter time. Sker der virkelig ikke noget nyt i hele verden andet end de få nyheder, der gentages i radio og tv? Kunne man ikke variere det? Og hvorfor genudsender Lorry de samme nyheder, som man lige har set på TV2, de må da tro, vi er rablende gale?

Kvinder er totalt sexede og usexede, når ... ja, det er lige præcis det, man ikke kan svare på. Det er ikke noget, man kan sætte på formel. En kvinde, som måske ikke er den smukkeste, kan foretage sig en eller anden ting eller bevægelse, der pludselig gør hende meget sexet.

Min største dumhed var, da ... dem har jeg lavet så mange af, at det kan ikke beskrives. Det burde du nok spørge min kone om. F.eks. kom jeg engang i en diskussion med en politimand, efter jeg havde gjort et eller andet dumt i trafikken. Han tilgav mig for det, og der skulle jeg bare have sagt tak og ha’ en god dag.

Jeg gad godt hævne mig på ... det ulykkelige ved hævnen er, at hvis det virkelig er noget alvorligt, der er sket, står hævnen ikke mål med det. At hævne én, man har mistet - eller noget lignende, kan man ikke nulstille. Hvis man har mistet nogen i en eller anden vanvittig forfærdelig hændelse, er det første, der falder én ind at tænke: »Det skal hun eller han ikke slippe godt fra«. Jeg tror, det bedste ved hævnen er, at man nøjes med tænke over, hvad man synes, personen skulle udsættes for: Det er måske derfor, man har voodoo-dukker, som man kan stikke nåle i og hoppe på, så er det overstået. Tilgivelse og hævn fører store spørgsmål med sig.