"Pisner" brygget på byg gødet med 54.000 liter urin fra Roskilde er på vej ud på hylderne. Men øllen er uønsket på festivalen, hvor den er undfanget.

I 2015 opsamlede organisationen Landbrug & Fødevarer 54.000 liter urin på årets Roskilde Festival med det formål at recirkulere det. Efter et besøg på festivalen, hvor urinen notorisk set fylder meget i gadebilledet, havde man i organisationens kommunikationsafdeling fået den idé, at festivaldeltagernes efterladenskaber kunne genbruges som gødning, på samme måde som man anvender svinegylle. Tanken var, at pisset skulle vende tilbage gæsterne på Roskilde festivalen i form af øl, som kunne generere endnu mere urin.

De 54.000 liter menneske urin blev herefter kørt hjem til landmanden Torben Hansen i Køge, som i foråret 2016 spredte den ud over to hektar bygmarker. Hansen høstede derefter 11 tons byg, som efter at være blevet maltet nu er blevet til øl.

Oprindelig bad Landbrug & Fødevarer Carlsberg, som er hovedsponsor af Roskilde Festivalen og således har eneret på at levere øl til festivalpladsen, om at brygge øllet. Carlsberg, som ellers hvert år laver et specialbryg til festivalen under dets Jacobsen label, takkede dog nej til at lave et særbryg på Roskilde urin-malten.

Nørrebro Bryghus påtog sig i stedet opgaven med at brygge øllet, som er blevet døbt Pisner og har skabt en del opmærksomhed ude i den store verden. Pisner historien har været bragt i adskillige internationale medier, inklusive CBS, Huffington Post, amerikansk morgen TV og det førende britiske Musik Magasin New Musical Express. Landbrug & Fødevarer estimerer, at Pisner budskabet desuden er nået ud til 40 millioner på twitter.

Festivalledelsen bakkede i starten bakkede op om Landbrug & Fødevarers urin opsamling, men siden Carlsbergs afslag er følelserne overfor projektet tydeligvis kølnet. Landbrugsorganisationen har således fået blank nej til at sælge eller på anden måde uddele brygget på festivalen, endsige på togstationen i Roskilde.

Deltagerne på årets Roskilde festival får med andre ord ikke lejlighed til at smage deres egen genanvendte urin, og dermed må man sige, at en stor del af recirkuleringstanken er faldet til jorden.

Landbrug & Fødevarers direktør Karen Hækkerup ønsker ikke at kommentere det forhold, at organisationens recirkulerings øl er blevet forment adgang til festivalen, men hun udtrykker gerne sin tilfredshed med, at projektet viser at »landbruget tør være hipster«.

Hækkerup og co. må i stedet lufte deres Pisner andre steder: På fredag aften bliver brygget præsenteret på Folkemødet på Bornholm, og 27. juni deler Landbrug & Fødevarer øl ud foran Axelborg i København.

Og hvordan smager det så den medieombruste urin pilsner ? Faktisk ikke så forfærdelig meget anderledes end Tuborg Rå, som festivaldeltagerne i Roskilde også i år vil hælde 100.000’er af liter af gennem systemet. Pisner er en relativt almindelig undergæret pilsnertype, brygget i en lys, let og tørstslukkende stil for at kunne ramme bredt. Som Tuborg Rå er øllet ufiltreret, hvilket rent visuelt giver et let skyet udtryk. Duften er udpræget blomstrende, ifølge Nørrebro Bryghus' direktør Henrik Vang er Pisner efterhumlet (tørhumlet) med simcoe humle, men det må være i beskeden grad, eftersom bitterheden er moderat.

Pisners officielle frigivelsesdato er 21. juni, men brygget skulle allerede nu være på vej ud på bl.a. nemlig.com og Irmas hylder.